David bergvik och Viktor Gustafsson
David Bergvik och Viktor Gustafsson visar appen som med QR-koder ska ordna digitala visitkort för tusentals studenter.

Digitala visitkort självklart för studenter på mässa

Med en app i mobilen och scannade QR-koder ska studenter och företag få kontakt direkt. Det är tanken bakom Uniaden Connect, en app som studenter själva tagit fram.

Appen Uniaden Connect har tagits fram av studenter själva och kommer att användas under arbetsmarknadsmässan
Uniaden
vid Umeå universitet den 27 februari. När flera tusen studenter möter ett hundratal företag kan det vara svårt att hålla koll på tryckta visitkort eller komma ihåg namnet på alla nya kontakter. Här kommer appen in som en räddning och det perfekta sällskapet i mobilen.

Med Uniaden Connect kan studenter kika runt i den digitala mässkatalogen efter intressanta företag och favorisera dem som verkar mest intressanta.

Men den stora fördelen är när det kommer till att knyta kontakt med företagen under mässdagen. Det blir som att byta visitkort, fast mycket enklare, berättar David Bergvik och Viktor Gustafsson, som tillsammans med Wiktor Tengroth, Dennis Ku och Nicole Martini tagit fram appen.

Digitalt visitkort

Appen fungerar som ett digitalt visitkort. I appen fyller studenten i sina kontaktuppgifter och kan bifoga en intressant länk om sig själv. Den intressanta länken kan vara en adress till LinkedIn, ett CV, en blogg eller kanske en egen hemsida.

– Men man måste fysiskt vara där för att få kontakt, betonar David Bergvik vilket gör att även om appen fungerar som ett digitalt visitkort så krävs det en verklig kontakt mellan studenten och företaget.

På mässdagen kommer företagen ha QR-koder i sina montrar som besökaren enkelt kan skanna med kameran i sin telefon. När företagets QR-kod skannas delas kontaktuppgifterna mellan studenten och företaget.

Enkelt och smidigt och inga högar med visitkort att hålla reda på i efterhand.

Lärt sig mycket

Att ta fram en app som ska fungera när tusentals studenter deltar på en mässa har varit en spännande utmaning för studenter.

– Framför allt en utmaning att göra en riktigt skarp produkt som ska ut. Det är ovanligt när man pluggar att det man gör ska testas på detta sätt, säger Viktor Gustafsson.

– Också att jobba parallellt med varandra, att synka allt arbete så att det fortskrider i projektet, det har varit spännande, berättar David Bergvik.

Text och foto: Mikael Hansson