Mikael Damberg besöker Umeå
Innovationsministern Mikael Damberg,(S), besökte innovationsföretag i Umeå i onsdags. Han fick bland annat träffa Anders Backman, teknikchef på Algoryx (till vänster) och Emanuel Dohi, vd för Dohi (till höger) samt regionrådet Erik Bergkvist vid Region Västerbotten.

Digitaliseringen en utmaning för elbolagen

Smarta elnät, hushåll som skapar egen el och digitala system som knyter samman ny elproduktion. Skellefteå Kraft finns med under Almedalsveckan och driver frågan om digitalisering och energi.

– Digitaliseringen kommer att ha en mycket större påverkan på vår bransch än vad vi kan föreställa oss, säger Hans Kreisel,
i en videointervju
av Region Västerbotten under Almedalsveckan.

Hans Kreisel menar att det blir allt mer socialt accepterat att sätta upp solfångare på egna hustak och därigenom alstra egen el. Ett exempel som nämns under ett av de seminarier där han medverkar är IKEA som säljer färdiga solfångarpaket i Tyskland och Italien. När IKEA gör det är en förändring verkligen på väg, konstaterades under seminariet, som anordnas av Dagens industri.

Men den nya elproduktionen i privata hushåll och hos företag ställer också krav på energibolagen och elnäten.

– Vi måste klara av att styra balansen i systemet, säger Hans Kreisel.

Att vara på Almedalen och diskutera frågor som dessa är perfekt, menar Hans Kreisel. Här ges många möjligheter att möta olika makthavare.

– Almedalen är en unik plats. På inget annat ställe kan man på samma sätt samla ministrar och toppföreträdare från näringslivet och organisationer, säger Hans Kreisel.

Text och foto: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 4 juli, 2015Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

4 juli, 2015