Rehabkompassen ska öka kontakten mellan patient och vårdpersonal. Nu har appen vunnit pris i Venture Cups tävling IDEA. D e som tagit fram appen är, från vänster, Olof Lindahl, Xiaolei Hu, Fredrik Öhberg och Karolina Jonzén.
Rehabkompassen ska öka kontakten mellan patient och vårdpersonal. Nu har appen vunnit pris i Venture Cups tävling IDEA. D e som tagit fram appen är, från vänster, Olof Lindahl, Xiaolei Hu, Fredrik Öhberg och Karolina Jonzén.

Digitalt ger patienten bättre vårdkontakt

En app som ger patienter bättre kontakt med vårdpersonal. Det är en av de 20 bästa affärsidéerna i Sverige, enligt Venture Cups tävling IDEA.

Idag är det svårt för vårdpersonal att få en helhetsbild över patientens komplexa funktionsproblematik under ett tidspressat mottagningsbesök. Anställda på Norrlands universitetssjukhus har därför tagit fram Rehabkompassen, en webb-applikation som bättre visar patientens problematik.

Nu är Rehabkompassen med på Venture Cups lista över de 20 bästa idéerna i höstens tävling IDEA.

App istället för pappersenkät

I dagsläget används pappersenkäter till patienterna. Administrationen kring detta är väldigt omfattande och tidskrävande, för både patient och personal. Xiaolei Hu, en av grundarna till appen, arbetar på Norrlands universitetssjukhus och har själv upplevt hur mycket tid pappersenkäterna slukar. Idén till appen kom helt enkelt av att hon ville hitta ett mer effektivt alternativ.

– Jag kände att det är ju ändå 2000-talet så det borde gå att göra det digitalt istället. För att få bollen i rullning kontaktade jag professor Olof Lindahl och han kontaktade i sin tur den kunniga studenten Karolina Jonzén. Nu är vi ett bra och kompetent team som arbetar med affärsidén, säger Xiaolei Hu.

Patienter deltar aktivt

Visionen är en app med många användare där patienter med kroniska tillstånd ska kunna använda Rehabkompassen för att delta aktivt i sin rehabiliteringsprocess. Teamet hoppas på att appen ska skapa bättre kommunikation mellan patient och sjukvårdspersonal.

– Vi hoppas att den ska bli en patientcentrerad plattform som underlättar och fångar upp problem. Kommunikationen mellan patienter och sjukvårdspersonal eller mellan sjukvårdspersonal inom olika rehabteam skulle bli bättre med vår lösning, säger Xiaolei Hu.

Teamet bakom Rehabkompassen består av Xiaolei Hu, Olof Lindahl, Karolina Jonzén och Fredrik Öhberg.

Intensiv tävling

Efter en intensiv tävlingshöst med över 300 inlämnade affärsidéer från hela Sverige har Venture Cup utsett de 20 bästa idéerna. Tävlingen IDEA som pågått under hösten har gett de deltagande entreprenörerna chansen att testa sina affärsidéer mot Venture Cups professionella nätverk. Över 400 entreprenörer från olika delar av landet deltog i tävlingen.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 15 december, 2017Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

15 december, 2017