Gerd Petterson och Eva Westergren Holgén
Gerd Petterson och Eva Westergren Holgén menar att behoven av distansundervisning i modersmål är mycket stora. Nu söker 14 kommuner tillstånd för sådan undervisning.

Distansundervisning kan hjälpa flyktingbarn

14 kommuner i Norrland vill starta distansundervisning för elever med minoritetsspråk. Men skollagen säger nej och ansökan kan nu bli ett fall för riksdagen.

Behoven av undervisning i modersmål är stora inom många glesbygdskommuner. Men undervisningen är inte lätt att genomföra då det är svårt att rekrytera lärare till glesbygden. Men med distansundervisning och videokonferenser kan man lösa problemet, menar Gerd Petterson, utvecklingsledare vid
Regionalt utvecklingscentrum vid Umeå universitet
och Eva Westergren Holgén vid
Umeåregionens flyktingmottagning. De har samordnat den ansökan som nu ligger hos utbildningsdepartementet för att få till stånd en ändring.

Svårt få tag på modersmålslärare

– Problemet för de små kommunerna är att det är både svårt att få tag på och dyrt att anställa modersmålslärare, säger Eva Westergren Holgén, som för flyktingmottagningen jobbar med att utveckla modersmålsundervisning på distans.

Tanken är nu att man via distans skulle kunna låta lärare som finns i exempelvis Umeå undervisa elever ute i de mindre kommunerna. Men skollagen sätter stopp för detta eftersom det inte är tillåtet att undervisa i grundskola och gymnasium på distans.

Ny teknik självklar

– Vi befinner oss i en modern tid med ny teknik som är helt självklar i alla andra lärandesituationer, men i detta fall är den inte möjlig att använda på grund av skollagen, suckar Gerd Petterson,  utvecklingsledare vid Regionalt utvecklingscentrum, Umeå universitet.

Att slå samman resurserna i en större region som denna har inte prövats förut. Men det ska inte vara några problem, menar Gerd Petterson, och påpekar att det finns grundteknik att använda via Mediacenter i Västerbotten.

– Vi vill använda oss av olika former av teknik och pröva oss fram till det bästa. Dessutom tänker vi titta på det ämnesdidaktiska, det vill säga hur eleven lär sig på bästa sätt, fortsätter Gerd Petterson.

66 berörda skolor

Ansökan gäller 66 grund- och gymnasieskolor med totalt 640 elever som i vissa ämnen ska få distansundervisning.

De berörda kommunerna är Dorotea, Storuman, Strömsund, Bjurholm, Robertsfors, Nordmaling, Sorsele, Umeå, Vilhelmina, Vindeln, Vännäs, Åsele, Örnsköldsvik och Lycksele.

De inblandade kommunerna har en beredskap att gå igång när som helst, bara man får besked från Utbildningsdepartementet om det kan bli tillåtet. Även om frågan just nu inte är löst finns det förhoppningar om att man kan starta hösten 2010 med denna form av distansundervisning.

Text och foto: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 8 februari, 2010Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

8 februari, 2010