Dohi Sweden och FilmArc samlar spelbranschen i Umeå

Över hundra spelutvecklare väntas till GameDev i Umeå den 25 februari då spelbranschen i norra Sverige, Finland och Norge möts för att utveckla branschen.

Spelbranschen är utan tvekan en framtidsbransch. Den digitala upplevelseindustrin växer exponentiellt och spelstaden Umeå är en av de starka noderna i Sverige. Därför är det enbart logiskt att branschen i norra Skandinavien möter upp i Umeå, en gång varje år.

– Umeå är en perfekt plats för att samla och vidareutveckla branschen. Vi har redan många framgångsrika aktörer som lyckas internationellt och möten som
GameDev
gör oss ännu starkare. Vi ska samarbeta och ta ut riktning för framtiden, säger Emanuel Dohi, VD på Dohi Sweden.

Inarbetad mötesplats

Datumet för årets konferens är den 25:e februari, platsen är Umeå Folkets Hus och deltar gör alla tänkbara konstnärer inom spelproduktion – designers, producenter, författare, musiker och många fler professioner som arbetar och bidrar till den här snabbt växande och allt bredare branschen.

Med några år på nacken börjar GameDev bli en inarbetad mötesplats för spelbranschen, intresset har ökat år för år. Fjolåret var inget undantag då över hundra utvecklare från norra Sverige, Norge och Finland samlades för en dag av föreläsningar, möten och middag och fest på kvällen.

Grundtanken är densamma som tidigare upplagor – att kraftsamla branschen i de tre grannländerna. Arrangörer är likt tidigare år den digitala innovationsbyrån Dohi Sweden tillsammans med FilmArc.

Spännande föreläsare

Teamet bakom GameDev har lyckats väl med att locka en rad spännande föreläsare, med olika inriktning och erfarenheter.

Anjin Anhut kommer upp från Berlin. Anjin är en självlärd speldesigner, mest känd kanske för sin populära sajt hownottosuckatgamedesign.com

Dessutom kommer rutinerade spelutvecklaren Jussi Autio. Han har erfarenheter från sju större spelproduktioner och har dessutom som mentor hjälpt igång åtta ytterligare spelstudios från Oulu Game Lab. Under GameDev kommer han dock mest att prata om sitt senaste äventyr – VIima Games – en ny start-up som lyckats få åtta miljoner downloads på bara 1 ½ månad.

Robin Hunicke inledde sin karriär på Electronic Arts, där hon bland annat jobbade som Lead Designer på The Sims 2 och My Sims. Efter det startade Robin det högt aktade indiebolaget thatgamecompany där de till exempel producerade PlayStation 3-hiten ”Journey”.

Till GameDev kommer också Angelica Norgren från Sveriges Radios spelprogram, P3 Spel. Angelica är en av Sveriges absolut mest framstående speljournalister och varit välläst som bloggare på Xboxflickan.se i sex år.

Utvecklingspotential

– FilmArc vill inspirera och väva samman alla som jobbar med rörlig bild, därför arrangerar vi GameDev, som är ett viktigt och intressant event. Det finns stor utvecklingspotential inom spel och vi har bara skrapat på ytan än så länge. Därför vill vi samla utvecklare från hela FilmArc regionen och passa på att lyfta goda exempel såsom Level Eight från Umeå och entreprenörer som Jussi Autio från Uleåborg. Tillsammans med de internationella föreläsare vi bjudit in tror jag det blir en riktigt inspirerande dag för branschen säger Johan Lundkvist, projektledare på FilmArc.

Den populära Executive-lunchen finns givetvis kvar. Där VD:ar på de olika produktionsbolagen får en timme för sig själva och chansen att utbyta information för att stärka samarbeten och konkurrenskraften mot resten av spelvärlden.

– Konkurrensen finns inte i vår egen region, utan i andra delar av världen. Här ska vi samarbeta och förkovra oss tillsammans så vi blir en plats och ett ekosystem att räkna med i ett internationellt perspektiv, säger Emanuel Dohi, en av de företagsledare som kommer att närvara på VD-lunchen.