David Eriksson
David Eriksson, vd för North Kingdom, föreläser i Umeå om den digitala byråns stora framgångar världen över.

Dohi Sweden skickar ut sina första ambassadörer

Dohi Sweden älskar att ligga i kreativ framkant och letar ständigt efter nydanande sätt att arbeta. Företaget har också visionen att stärka Västerbottens plats på den internationella it-kartan och med ledorden att ”ta världen till Umeå” inleds nu första etappen med att skicka ut amabasadörer att arbeta från fjärran länder.

Allra först på tur står Lars Lundberg, designer på
Dohi Sweden, som under de kommande två månaderna bytt ut sin kontorsplats i Umeå mot en pittoresk lägenhet i Frankrike omringad av snöklädda alptoppar.

Fördelarna med att jobba på distans är många. Företaget arbetar med att bygga starkare internationella nätverk inom branschen samt att utifrån ledorden Vujà Dé experimentera med alternativa arbetssätt och bedriva personalvård i den högre skolan. Dessa typer av insatser är grunden för att etablera en position på internationellt intressanta platser som skall fungera som nav för att slussa högteknologiskt jobb inom den kreativa industrin tillbaka till Umeå.

Viktigt ge sig ut i världen

– Internationellt sett ligger norra Sverige väldigt avlägset på kartan, därför är det extra viktigt att vi måste ge oss ut i världen för att knyta kontakter och berätta vad vi gör. Dagens teknologi möjliggör att arbetet i princip är oberoende av vart man sitter. Personliga möten däremot, är och kommer alltid vara av största vikt, att vistas i ett annat land en längre period är ett bra tillvägagångssätt för att lära känna nya människor och tänka i nya banor, säger Emanuel Dohi, vd.

Platsen Lars bor på heter Morzine, och ligger i portes du soleil-området, som är ett gigantiskt skidsystem som gränsar över både Frankrike och Schweiz. Själva byn är en populär ort för turister, men också för människor som jobbar på distans eller frilansar inom kreativa näringar. Utav detta har det bildats många nätverk och grupper som jobbar tillsammans.

Digitala nomader

– Här i majestätiska Morzine kan man träffa på digitala nomader från alla världens kanter och hörn som har kommit hit för att kombinera jobb med sitt intresse för utförsåkning. Det är en väldigt öppen stämning och det är lätt att träffa nya människor, säger Lars.

Under vistelsen arbetar Lars med två av Dohi Sweden's kommande lanseringar inom både webb och mobil, som ännu är hemligstämplade. Verktygen han behöver har han med sig och kan hålla kontakten med kontoret via Skype och annan programvara, som t.ex. skärmdelning och filöverföring.

– Att jobba från alperna under en längre period kommer att ge mig en rejäl motivationsboost, större kunskap och förståelse om företag och branscherna i regionen och en rejäl dos nya idéer. Slutligen kommer jag också kunna knyta många kontakter och ta hem spännande samarbeten till Umeå, avslutar Lars.