WinIT i Umeå
Emma Mjöbring, Christina Skaskiw, Susanne Österström Dahlqvist och Sara Olofsdotter berättade om drivkrafterna i sina yrkesliv på WinITs träff.

Drivkrafterna bakom jobbet

Drivkrafterna och vägen in till it-jobbet stod i centrum när WinIT i Umeå arrangerade nätverksträff för kvinnor i it-branschen.

Inspiration och nätverkande är grunden för
WinITs
träffar i Umeå då kvinnor från it-företag och olika organisationer möts för att utbyta erfarenheter och lyssna på inbjudna föreläsare.

Onsdag 26 november var det fyra lokala krafter som delade med sig av sina erfarenheter. Kvällens inspiratörer var Sara Olofsdotter, affärscoach och ansvarig på InfoTech Umeå vid Uminova Innovation, Emma Mjöbring, systemutvecklare på Sogeti, Susanne Österström Dahlqvist, vd för Teknikhuset, samt Christina Skaskiw, utvecklare och metodspecialist på Acino.

Olika bakgrunder

– Det var en mycket bra blandning. Vi fick lyssna till fyra olika personer med var sin egen resa, med olika bakgrunder och drivkrafter, berättar Charlotta Erlandsdotter-Berglund, som tillsammans med Eva Lund, båda från Sogeti, stod som arrangörer för kvällen.

– Det är också roligt att se vilken otroligt bra stämning det är på dessa träffar. Så fort folk kommer in genom dörren är nätverkandet igång.

Söker fler kvinnor

It-branschen efterlyser fler kvinnor. Undersökningar har visat att enbart var femte anställd är kvinna. Att locka fler unga tjejer till it-jobben är därför en viktig uppgift, något som också uppmärksammades under WinIT-träffen.

– Det blev mycket diskussioner kring hur vi får unga tjejer att förstå hur intressant vår bransch är. Tyvärr är det nog inte så lätt för dem att förstå, det är mycket okunskap som gör att de inte väljer utbildningar som leder in mot våra yrken, säger Charlotta Erlandsdotter-Berglund.

Här kan WinIT göra skillnad, hoppas hon, och betonar vikten av att nätverket kan fortsätta att inspirera kvinnor inom branschen.

Så träffarna med WinIT kommer att fortsätta, nästa gång blir onsdag 30 januari 2014 då CGI är värdföretag.

Fakta om WinIT

Nätverket är organiserat av it-konsultföretaget Sogeti och har 2 500 medlemmar på sammanlagt 15 orter, varav 14 i Sverige. Men även om det är Sogeti som är huvudarrangör finns också flera andra it-företag med och arrangerar kvällsträffarna.

WinIT i Umeå
WinIT-träff hos Sogeti samlar kvinnor från it-branschen i Umeå.