Sommarentreprenörer 2015
Annelie Weinehall och Filip Vikström har båda deltagit i Uminova Innovations satsning på sommarentreprenörer. Magdalena Lindström, till höger, har varit projektledare under sommaren för studenterna.

Här föds nya företagare

Sommaren har de ägnat åt att starta företag och skicka sin första faktura. Projektet som låter studenter ta ett första steg som entreprenörer är mycket eftertraktat.

– Vi vill visa studenterna att det inte är så svårt att starta företag och ge dem möjlighet att få in en fot hos olika kunder som konsulter, säger Magdalena Lindström, projektledare för satsningen Sommarentreprenörer vid Uminova Innovation.

Att vara sommarentreprenör är eftertraktat. 140 studenter sökte inför denna sommar. Av dessa antogs 20 som av Uminova Innovation fick vägledning i att starta företag, bland annat genom samarbete med PwC, tillfälle att träffa mer erfarna företagare och få möjlighet att hitta en första kund.

Fullt ansvar själv

– Jag har lärt mig mycket om att driva ett företag med fullt ansvar själv, säger Annelie Weinehall som har varit sommarentreprenör två år i rad.

– De företag jag jobbat mot har varit lite olika. Det ena drevs av ett entreprenörteam, det andra av ett forskarteam. Det var väldigt utmanande att få se hur de fungerade.

– Första företaget jag konsultade för var Zoorum som vill förnya de forum som finns på internet. Min roll var att driva in trafik genom att vara webbansvarig för ett hästforum riktat till satsande tävlingsryttare, berättar Annelie Weinehall.

– För min andra kund jobbade jag med intervjuer och gjorde en konkurrens- och marknadsundersökning för deras produkt.

Stort kontaktnät

Filip Vikström har också startat eget som sommarentreprenör. Hans stora kund var Umeå kommun och uppdraget gick ut på att handleda gymnasieelever som anställts över sommaren för att 3D-dokumentera Umeå i bild. Med i projektet fanns även företagen Sogeti, Tieto och Lantmäteriet.

– Jag har fått ett stort kontaktnät och fått lära mig mer om vart man kan vända sig för att få veta mer, säger Filip Vikström.

Nyfikna och drivna

– Det är jättekul att höra hur sommarentreprenörerna har fått hjälp med att hitta in på arbetsmarknaden och starta företag, säger Magdalena Lindström.

– Dessutom är det så att även företagen som sommarentreprenörerna jobbar åt gynnas av satsningen. De får ta del av arbetskraft som är nyfiken, driven, prisvärd och som ofta bidrar med ny kunskap och nya perspektiv, fortsätter Magdalena Lindström.

Flera av sommarentreprenörerna har nu fått blodad tand och kommer också framöver att vilja vara företagare.

– Jag kommer att fortsätta med mitt företag. Det hade jag aldrig gjort om jag inte varit sommarentreprenör, säger Filip Vikström.

Här berättar fler sommarentreprenörer om sina uppdrag:

David Björkstedt och Emil Palm
David Björkstedt och Emil Palm.

– Vi har gjort mjukvara och program till ett företag som arbetar med diagnostisering och rehabilitering av strokepatienter, säger David Björkstedt som startade sitt företag tillsammans med Emil Palm.

– Vi har också lärt oss mycket om vad företagande är, om blanketter och tillstånd. Jag hade ingen tidigare erfarenhet kring det men har nu fått lära mig hur det fungerar med att skicka iväg en faktura och vad som behöver finnas med.

 

mariano Velamazam
Mariano Velamazam.

Mariano Velamazan läser på Designhögskolan och kommer från Spanien, där han tidigare också drivit företag.

– Jag har hjälpt företaget Clarobet med att förklara för nya användare hur deras bettingsystem på internet fungerar.

– Jag har haft ett företag i Spanien under några år så jag hade redan en hel del erfarenhet av att driva företag. Men jag har lärt mig mycket om att arbeta i Sverige.

 

Mattias Edin och Joel Viklund
Mattias Edin och Joel Viklund.

– Vi har gjort ett system för kalkyler på hur lån kan finansiera skogsinköp. Det är riktat till bankanställda för att underlätta deras arbete, berättar Joel Viklund och Mattias Edin.

Text och foto: Mikael Hansson