Överraskad och glad. Mathilda Bertils får stipendium som innebär bostad och hyra betald i ett år. Utdelare på bilden är Mowidas vd Meiju Vartiainen.
Överraskad och glad. Mathilda Bertils får stipendium som innebär bostad och hyra betald i ett år. Utdelare på bilden är Mowidas vd Meiju Vartiainen.

Drömstipendium ger student gratis hyra i ett år

En glad Mathilda Bertils tar emot stipendiet som innebär gratis boende i ett år från startup-bolaget Mowida och fastighetsföretaget Bolite Bostäder.

Många studenter gör stora insatser både under sin utbildning och vid sidan av. Det är ett engagemang som startup-bolaget Mowida och Bolite Bostäder gärna vill uppmärksamma som en del av att skapa ett positivare samhälle. Under början av höstterminen utlyste de därför Bolitestipendiet som alla studenter i Umeå fick ansöka om.

Tidigt på fredag morgon överraskades en nyvaken Mathilda Bertils, 22 år, av Meiju Vartiainen, vd för Mowida, med blommor och diplom och det lyckliga beskedet att hyra och bostad ordnar sig för ett år framåt genom ett års boende och gratis hyra i en lägenhet hos Bolite Bostäder i Umeå.

Stipendiet kunde inte komma i ett bättre läge. Sedan en tid tillbaka står Mathilda Bertils utan boende och hon söker för fullt efter någonstans att bo i Umeå. Med stipendiet kan hon nu flytta in i en av Bolite Bostäders lägenheter på två rum och kök från den 1 januari.

– Det känns väldigt roligt, jag har haft problem med att få lägenhet. Just nu bor jag på soffan hos en kompis, säger Mathilda Bertils som nu får köpa möbler till sitt nya boende.

– Vi sökte en person som gör det där lilla extra som Mathilda gör. Hon förtjänar verkligen det här, tycker både vi och Bolite, säger Meiju Vartiainen.

– Mathilda har arbetat jättehårt och engagerat sig för jämställdhet inom skogsbranschen. Det har betydelse och det är alla dessa små insatser som gör skillnad, fortsätter Meiju Vartiainen.

Blommor och diplom till Mathilda Bertils som bevis för det Bolitestipendium hon får av Mowida och Bolite.

Blommor och diplom till Mathilda Bertils som bevis för det Bolitestipendium hon får av Mowida och Bolite.

Uppmärksammas för sitt engagemang

Mathilda Bertils går tredje året på jägmästarprogrammet vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå. Hon är urtypen för en engagerad student och får stipendiet som uppmuntran för alla insatser hon gör på sin utbildning och vid sidan om.

Listan över Mathilda bertils engagemang är lång. Ordförande i Jägmästarutbildningens studieråd, informationsansvarig för SLU:s utbytesstudenter, marknadsföringsansvarig för studentkårens kulturförening är några uppgifter hon tagit på sig vid sidan av studierna.

Utöver studierna och engagemanget i studentkåren är hon också anställd av SLU som CV-granskare för att hjälpa studenter på SLU i Umeå och i Uppsala med att granska deras CV:n och jobbansökningar.

Mathilda brinner också för att utveckla en mer jämställd och jämlik näringssektor inom skogsbranschen. Hon har varit ledare för Skogskurs för tjejer, en satsning av SLU för att få in fler kvinnor i skogsbranschen. Hon har även varit med om att starta en kurs inom genus och jämställdhet som kommer hållas för första gången nästa år. Närmast på tur är hon med och arrangerar en jämställdhetsmiddag där koncerncheferna och HR-cheferna på de fem största skogsbolagen i Sverige bjuds in för att försöka förbättra jämställdheten på jägmästarprogrammet, men även inom studenternas framtida arbetsbransch.

Motiveringen lyder:

Motiveringen till stipendiet från Mowida och Bolite Bostäder lyder: ”Vi har glädjen att idag tilldela detta stipendium till Mathilda Bertils för sitt brinnande engagemang för en mer jämställd och jämlik näringssektor inom skogsbranschen. Genom att förbättra jämställdheten på Jägmästarprogrammet där hon själv studerar bidrar Mathilda även till ett mer jämställt tänk inom studenternas framtida arbetsbransch.”

Fakta om Mowida

Mowida är ett startup-bolag från Umeå som utvecklar en digital plattform som ska göra det enklare för bostadssökande att hitta boende och smartare för uthyrare att administrera och hyra ut. Målet är att skapa en kombination av ett fastighetssystem och en bostadsförmedling som lanseras under 2019. Mowida har genom åren fått affärsstöd av Uminova Innovation som startup-bolag.

Fakta om Bolite Bostäder

Bolite Bostäder är ett bostadsbolag som bygger moderna, yteffektiva och prisvärda lägenheter av hög kvalitet. Deras koncept bygger på engagemang och nytänkande. Som aktör på den lokala bostadsmarknaden vill Bolite Bostäder även påverka det som sker utanför dörren och runt omkring boendet. En viktig del av deras verksamhet är därför att skapa gemensamma initiativ med kommuner och föreningar och därmed bidra till hela samhället.