John Waterworth
John Waterwort, forskare inom forskningsgruppen Q-Life vid Informatik på Umeå universitet knyter samman projektet som ska hjälpa äldre till egenvård i hemmet.

Dubbla karriärer för forskaren som är företagare

Hon är entreprenören som utvecklar it-stöd för sport, hälsa och friskvård. Nu tar Charlotte Wiberg också ett steg vidare i sin forskarkarriär i och med att hon utnämnts till docent vid institutionen för Informatik vid Umeå universitet.

– Att bli docent betyder två saker för mig – erkännande och inspiration. Erkännande utifrån att forskningsvärlden erkänner mig som en accepterad och fullvärdig del av det systemet och inspiration i det att man blir väldigt sugen att fortsätta forska, publicera sig och naturligtvis i och med det också meritera sig vidare, kommenterar Charlotte Wiberg utnämningen som docent.

InfoTech Umeå har tidigare skrivit om Charlotte och hennes arbete som företagare och entreprenör. Som sådan driver hon företaget Creative Camp, ett avknoppningsföretag från Umeå universitet som utformar interaktiva koncept för webb och mobil inom området SportIT.

På Creative Camp är SportIT kärnområdet och förutom regelrätt utveckling, exempelvis med bokningsappar, bedriver man också forskning kring hur it kan motivera och inspirera till ett hälsosamt liv. Man tittar exempelvis på människors användning av teknik när de sportar, som sportklockor, träningsappar och kostdagböcker.

– Eftersom vi hela tiden i vår forskning ligger och bevakar teknikanvändning inom sport- och hälsoområdet så är det sedan lättare att föreslå passande lösningar för våra kunder som vi bygger specialanpassade SportIT-lösningar till, har Charlotte Wiberg
i en tidigare intervju
berättat för InfoTech Umeå.

Text: Mikael Hansson, Foto: Ingela Hjulfors Berg