Karl-Erik Johanssons råd till företagare: "Ut och res!"

EEN lyfter bolag internationellt

Hur ska mindre företag gå till väga när de ska ut på en internationell marknad? På Uminova Innovation finns ett regionalt EEN-kontor (Enterprise Europe Network) och de har konkreta svar på frågan. Nyligen beviljades kontoret 1,1 miljoner från Region Västerbotten.

– Det innebär att vi har fått ett förnyat förtroende, vilket känns skönt. Det finns viktiga saker att göra för Västerbottens företag, säger Karl- Erik Johansson, ledare för EEN-teamet bestående av fyra personer, som arbetar med internationell partnersökning på Uminova Innovation.

Stort nätverk
EEN är världens största nätverk för teknik, affärer och innovation och drivs av EU-kommissionen i Bryssel med 600 kontor i 60 länder. EEN erbjuder bland annat hjälp med kostnadsfri affärscoachning, partnering på internationella fackmässor och internet (eenmatch.eu), rådgivning om EU-finansiering och att länka ihop regionens företag med utländska. Allt syftar till att Västerbottensföretag skall skriva internationella avtal om affärer och utveckling.

– Konkret kan det handla om att jag hör av mig till en av mina kollegor i USA eller Polen och berättar om behoven som just det här företaget har, och så försöker han eller hon att hitta lösningen i sin ända, berättar Karl-Erik.

Drygt en miljon
Den nya finansieringen från Region Västerbotten ligger på 1,1 miljoner kronor för två år och ger utökad räckvidd för EEN-kontoret då Västerbotten är ett stort län rent geografiskt. Det innebär att man med oförminskad styrka kommer att fortsätta med att göra konkreta insatser för Västerbottens små och medelstora företag, vilket behövs. Ännu är inte Västerbotten i framkant vad gäller internationalisering.

– Det finns stor förbättringspotential, säger Karl-Erik.

Fler kvinnor
I höst satsar EEN särskilt på att söka upp företag med kvinnor som vd, för att försäkra sig om att de känner till den support som finns att tillgå. Det är också viktigt att hela länet täcks in. Hanna Dermes Gibson, som annars arbetar med Infotech Umeå, ingår i uppsökningsteamet som en extra resurs utöver Peter Bäckström, Karl-Erik Johansson och Göran Nilsson:

– Jag kommer att kontakta företagarna och ha en dialog om de funderar på internationalisering och fråga om det finns något de behöver stöd med. Vi ser förstås gärna att företagen hör av sig direkt till oss, men det är inte alltid de känner till att de här tjänsterna finns, säger Hanna Dermes Gibson.

En förutsättning för att kunna ge hjälp är förstås att företagaren vill jobba mer internationellt, antingen med ren export, eller ingå med sin kompetens i internationella värdekedjor.

Ut och res
Ett första råd Karl-Erik Johansson brukar ge till företagen är:
– Ut och res. Besök internationella mässor och prata med många människor. Det är beprövat att ju mer man rör på sig, desto fler affärer blir det. Och glöm inte att använda EEN-verktygen hos Uminova Innovation.


Text av: Hanna Kangassalo

Publicerad: 11 oktober, 2016Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Hanna Kangassalo

11 oktober, 2016