Sogeti

Elektronikskrot blir rena guldgruvan

Det samlade elektronikskrotet i byrålådor, garage och köksskåp är en av it-samhällets baksidor. Men nu ska stora delar av Europas elektronikskrot skeppas till Rönnskär utanför Skellefteå. Boliden ska bli världens största återvinnare av e-skrot.

När Boliden under andra kvartalet 2012 byggt ut elektronikskrotåtervinningen vid smältverket i Rönnskär kommer man att kunna tredubbla volymen. Boliden räknar med att gå från 45 000 ton till 120 000 ton återvunnen elektronikskrot per år. 1,3 miljarder kronor har Boliden investerat i det nya smältverket och går allt som man tänkt sig kommer man att bli störst i världen på att återvinna guld, silver och koppar från datorer och mobiltelefoner när anläggningen väl börjar rulla på.

Årets elektronikåtervinnare

Redan har Boliden blivit uppmärksammat för sin återvinning och kopparsmältverket i Rönnskär utsågs till Årets Elektronikåtervinnare i december 2011. Priset delades ut vid en stor återvinningsgala i Stockholm och motiveringen löd: "Genom sitt initativ har vinnaren (Boliden) skapat förutsättningar för en ökad förståelse för vikten av återvinning av detta speciella och värdefulla material”.

– När vårt nya e-kaldoverk tas i drift till årsskiftet blir Rönnskär världens största återvinnare av elektronikskrot. Det här priset visar att vår verksamhet är viktig i ett hållbart samhälle. Boliden gräver inte bara fram nya metaller i gruvorna, utan tar också ansvar för de produkter vi sätter på marknaden genom att återvinna dem, storskaligt och miljöanpassat, sade Rönnskärschefen Roger Sundqvist när han tog emot priset.

Avancerad processtyrning

Hela återvinningsprocessen av elektronikskrot vid Rönnskär styrs av ett avancerat helautomatiskt system från ABB som innehåller anpassade funktioner med fjärrstyrning av processen och en exakt positionering för att förhindra spill av smält metall från ugnen.

Investeringen i högteknologisk återvinning av elektronikskrot är en nödvändighet. Den genomsnittliga EU-medborgaren köper idag elektroniska produkter motsvarande 24 kg elektronikskrot per år. EU har sedan tidigare ett insamlingsmål på 4 kg per person och år men det finns önskemål om att inför 2016 ökat detta till 13 kg per person och år.

Går ett sådant beslut igenom kommer Bolidens investering i det nya smältverket att bli än mer lönsam.

Filmen nedan visar verksamheten vid smältverket i Rönnskär

 

Text och foto: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 20 mars, 2012Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

20 mars, 2012