Elever tar fram teknikförslag till ABB och Bostaden

Laddstationer för elbilar och en mobilapp för elförbrukning i lägenheter är teknikförslag som gymnasieelever tagit fram till Bostaden och ABB. Ung Företagsamhet och Dragonskolan stod som arrangörer.

Ung Företagsamhet och Dragonskolans första gemensamma Innovation Camp lockade nästan 100 gymnasieelever från ekonomi- och teknikprogrammet att ta fram idéer på lösningar till Bostaden och ABB.

Bostadens case presenterades av Mia Han och gick ut på att arbeta fram idéer kring vilka fler funktioner deras Echolog skulle kunna ha. Echologen installeras i alla Bostadens nya lägenheter sedan 2010 och visar idag förbrukning av el samt varmt- och kallt vatten.

ABB presenterade ett bredare case, "Hur kan vi öka elbilsanvändandet i Umeå". Johan Granström presenterade ABB och visade inspirerande filmer från provkörningar av den marknadsledande elbilstillverkaren Tesla.

Eleverna arbetade intensivt under dagen och var väldigt nöjda med hur dagen blev. De två vinnande grupperna kan nu se fram emot en middag tillsammans ute på en av Umeås restauranger.

Vinnare i ABBs case arbetade fram en lösning som går ut på att bygga laddstationer i Bostadens lägenhetsbestånd, ett intressant upplägg som gynnar alla inblandade och skapar ett bättre och mer hållbart Umeå.

Vinnare i Bostadens case gav förslag till Bostaden att utveckla Echologen genom att visualisera belysningen i lägenheten samt även utveckla en applikation som ger hyresgästen möjlighet att se förbrukning i sin mobila enhet. 

Alicia Sjöberg, en av de deltagande eleverna säger så här:

– Det var verkligen spännande och lärorikt att få komma från skolmiljön och arbeta med riktiga case från näringslivet. Det ska bli skönt med sommarlov men den här dagen motiverade mig mycket inför sista läsåret.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 28 maj, 2015Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

28 maj, 2015