Kurt Strömgren, affärsutvecklare, Biotech Umeå.
Kurt Strömgren, affärsutvecklare, Biotech Umeå.

En life science-region att räkna med

Det är uppmuntrande att se att Umeås life science-sfär utvecklas i rätt riktning. Detta tack vare unika lösningar för marknadens ökande behov, menar Kurs Strömgren, affärsutvecklare vid Uminova Innovation.

– Det är också glädjande att vi blir allt bättre på att ta oss an globala problem, bland annat antibiotikaresistens, välfärdssjukdomar och neurologiska sjukdomar. Lika spännande är det att uppleva hur internationella kontakter med fräscha ögon upptäcker, uppskattar och blir imponerade av allt som bubblar och händer i Umeåregionen, säger han.

Många av bolagen visar svarta siffror, har omsättningar i rekordnivå och attraherar fler investerare, kunder och samarbetspartners på den globala marknaden. Allt fler av företagen kommer idag i kontakt med investerare. Inte minst beror det på att projektet Biotech Umeå vid Uminova Innovation 2009 drog vi igång de branschspecifika investerardagarna som blev de hyllade Biotech Umeå Investment Day, där kvaliteten på bolagen imponerar allt mer.

– Känslan är att vi i Umeå inspirerar varandra och att allt fler vågar ställa sig på startlinjen för att påbörja resan. Den kommer att vara orak, men under resans gång kan man få stöd av ett unikt Umeåklimat och ett innovationsstödssystem som är väl utbyggt, samordnat och skräddarsytt, kommenterar Kurt Strömgren.

Tillsammans med innovationsslussen och Västerbottens läns landsting har även ett fribrev tagits fram som ger landstingsanställda rätt till sin uppfinning. Testbädds- och samarbetsmöjligheterna med landstinget är också oerhört spännande.

– Jag ser fram emot fler och fler tvärvetenskapliga bolag och problemlösningar, en klar möjlighet när IT blivit en del av de flesta områden och innovationsstödssystemet blivit mer samordnat.

Kort sagt är det mycket som hänt sedan 2004/2005, då branschsatsningen Biotech Umeå hos Uminova Innovation drog igång, med initiativ från Umeå kommun och Umeå universitet, samt med stöd av andra ägare till Uminova Innovation och finansiärer. Då fanns det drygt 30 stycken regionala bolag i branschen. Nu rör det sig om ett 90-tal bolag och Umeå har verkligen blivit en life science-region att räkna med.

Läs mer om life science-regionen och projektet Biotech Umeå i magasinet Life Changers.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 18 september, 2018Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

18 september, 2018