YuMi
Roboten YuMi visar hur det i framtiden kan bli allt mer vanlit att människa och robot samarbetar. Johan Granström, projektledare på ABB, visar hur säkert det går att arbeta tillsammans med roboten.

En robot kan bli din nästa kollega

Här är roboten som kan samarbeta med människor. Det kommer att bli allt mer vanligt, menar Johan Granström, ABB, när roboten YuMi presenterades i Umeå på ABB-dagen.

– YuMi är en revolution inom robotindustrin just för att den har två armar och fler leder än en vanlig robot. Dessutom kan den stå i en öppen miljö och jobba tillsammans med människor, säger Johan Granström, projektledare vid ABB:s kontor i Umeå.

– Det här är starten på en ny era där vi ser robotar mer bland människor. Det kommer att bli mer och mer vanligt.

Stor säkerhet

Att inga stålburar och skyddsområden behövs kring roboten blir tydligt på ABB-dagen där YuMi finns uppställd mitt i vimlet bland alla konferensdeltagare. Råkar någon komma i vägen för robotens armar stannar den omedelbart. Att armarna dessutom är vadderade innebär att inga hårda stötar kan drabba någon.

YuMi förväntas ändra vårt sätt att tänka kring montering och samarbete. YuMi betyder “you and me” och samarbetet mellan människa och robot kan ge oändliga möjligheter, menar ABB. 

– Den är väldigt säker och det finns enormt många möjligheter till tillämpning, säger Johan Granström.

Samarbetar med människor

Att roboten kan samverka med människor också utanför industriella miljöer har ABB visat nu i december då den på Media Markt-butiker runt om landet funnits med för att slå in presenter och julklappar.

På ABB-dagen i Umeå fick konferensdeltagarna själva pröva på att programmera robotens rörelser. Något som visade sig vara mycket enkelt genom en vanlig surfplatta.

– Tillämpningar vi ser framför oss finns inom konsumentelektronik där små komponenter hanteras. Men också tillämpningar som att slå in julklappar. Det var något som vi inte förväntade oss men blir självklart så här i efterhand, säger Johan Granström med ett leende.

Redan levererat

– Vi har levererat ett tiotal till industrier i Sverige för att kliva in och hjälpa till med produktion, bland annat för tillverkning av bränsleceller, konstaterar han.

ABB-dagen i Umeå samlade närmare 160 deltagare från industrier i Västerbotten och Norrbotten. Förutom samarbetande robotar fick deltagarna lyssna till trendspaningar inom vatten- och avloppsrening samt hur framtidens underhåll kan effektiviseras.

Stefan Thorburn från ABB:s forskningsavdelning Corporate Research bidrog också med en trendspaning om den pågående digitaliseringen, medan Thomas Nordström från MacGregor visade hur de utvecklat en enorm kran som nöjesattraktion på lyxkryssare.

YuMi

Trots att många trängs kring roboten är hanteringen säker.

 

YuMi

Att programmera in nya rörelser för robotens armar ska vara enkelt. Det görs med en surfplatta och flera på ABB-dagen konstaterade att det kommer deras barn att kunna göra.

Text och foto: Mikael Hansson