Jan Axelsson
Jan Axelsson har tagit fram en enkel lösning för att avidentifiera patienbilder. En idé så smart att han nu vunnit pris i Venture Cup Nord.

”En världsprodukt”, jublar glad Venture Cup-vinnare

Fysiker Jan Axelsson har tagit fram en enkel metod för att rensa bort patientdata från medicinska bilder. Igår vann han Venture Cup Nords deltävling Life Science och Teknik i Sundsvall med sin tekniklösning.

– Nu är det skarpt läge. Jag har jobbat i forskning och utveckling i många år så nu känns det roligt att få göra något eget. Priset är ett kvitto på att mina idéer håller för marknaden. Det här är en världsprodukt, säger Jan Axelsson i ett pressmeddelande.

Att avidentifiera patientbilder som ska hanteras utanför sjukhus, exempelvis av forskare eller läkemedelsindustrin, är en nödvändig säkerhetsåtgärd som tidigare varit besvärlig och tagit flera timmar att göra. Men med Jan Axelsson produkt Dicom2usb går det nu att på bara någon minut föra över bilderna till ett usb helt avidentifierade.

Starta eget

Steget från en tillvaro som landstingsanställd fysiker till att starta eget företag kan verka långt men Jan Axelsson berättar att han fått mycket stöd från flera olika håll. Innovationsslussen och Almi har bidragit med ekonomiskt stöd och affärscoacher hos InfoTech Umeå vid Uminova Innovation har varit bollplank och gett hjälp med bland annat patentfrågor.

Priset i Venture Cup Nord är inte det första som Jan Axelsson får. Hösten 2012 vann han också pris i programmet Framsteg, en entreprenörsutbildning som genomförs av Uminova Innovation.

Internationell marknad

– Nu söker jag nya testkunder för att få feedback, inte minst kring programmets användarvänlighet, säger Jan Axelsson om programmet som redan testkörts på Akademiska sjukhuset och kommer testas på Karolinska sjukhuset.

Målet är dock att nå en internationell marknad.

– Sverige är för litet för den här produkten så det är helt klart att den internationella marknaden är målet, fortsätter Jan Axelsson.

I nästa omgång av Venture Cup kommer Jan Axelssons Dicom Port att ställas mot vinnarna i regionerna Syd, Väst och Öst. De bästa affärsplanerna kommer att nomineras till Sverigefinalen som hålls i Skåne den 13 juni.

Text och foto: Mikael Hansson