Enklare söka bygglov på internet

I år har Umeå kommun fått in 20 procent fler ansökningar än ifjol om bygglov. Trycket är stort och för att skynda på handläggningen lanserar kommunen nu en ny e-tjänst.

Nu blir det enklare att
söka bygglov via webben. Umeå kommun lanserar en e-tjänst som ska underlätta för den som söker och minska risken för fel i ansökningar.

– Vi ser stora fördelar med ett digitalt ansökningsförfarande. Det kommer att bli tydligt för den sökande vilka handlingar som krävs. Saknas det något får man direkt information om det, säger Jonas Andersson, bygglovchef.

I e-tjänsten väljer den sökande vad det är hen vill göra och får besvara de frågor som hör till det planerade bygget. Den sökande ser även vilka handlingar som krävs och kan enkelt bifoga sina ritningar och annat utan att behöva lämna in några papperskopior. När ansökan är inskickad får man direkt en bekräftelse och ett diarienummer. Funktionen ”mina sidor” är under utveckling och det kommer att bli möjligt att logga in och följa sitt ärende.

– Vår förhoppning är att det nya arbetssättet ska bidra till att minska handläggningstiden. En större andel av ansökningarna kommer att vara kompletta direkt. Vi frigör tid till andra arbetsuppgifter från den manuella registrereningen av ärenden som krävs för ansökningar i pappersformat, säger Jonas Andersson.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 17 december, 2015Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

17 december, 2015