Region Västerbotten utbildar pedagoger i Skellefteå
Lärare i Skellefteå utbildas i it. Foto: Region Västerbotten

Ett fönster mot digitaliseringen

Sogeti satsar stort på digitalisering och anställer experten Conny Björnehall till kontoret i Umeå. Uppgiften blir att hjälpa företag och organisationer att klara omställningen till den digitala transformationen.

– Sogeti kommer att satsa extra hårt på digitaliseringsområdet för att verkligen hjälpa företag med omställningen. Vi vill hjälpa våra kunder med den digitala transformationen, säger Conny Björnehall, som nyligen börjat på Sogeti i Umeå med titeln Digital Solutions Lead.

– Det kommer att bli ett jättestort behov hos företag och organisationer, fortsätter han.

Conny Björnehall har lång erfarenhet av att jobba med digitaliseringsfrågor. Närmast kommer han från konsultbolaget Evry och innan dessa har han varit på Office i Umeå, IMS, Martinsson och Atea.

Nu har han precis installerat sig på Sogetis kontor i Umeå där han kommer att fortsätta bevaka digitaliseringen av samhället. Det är en transformation som kanske inte alltid syns men som är kraftfull under ytan.

Ett fönster med utsikt mot digitalisering

För att förklara ställer sig Conny Björnehall vid ett fönster uppe på Sogetis kontor med utsikt över en av Umeås gatukorsningar. Här har han perfekt utsikt för att kunna förklara vad som håller på att hända. Där ute strömmar bilar, lastbilar och taxibilar förbi. Cyklister kastar sig fram på övergångsställen, ett järnvägsspår tronar på andra sidan vägen. Bostäder, kontor och en bit bort skymtar en sporthall. Mitt i synfältet växer ett par av Umeås stadiga björkar invid en dunge av barrträd.

Det är en stad som andra men under ytan ser Conny Björnehall hur något nytt håller på att växa fram. En digital transformation kryper in i allt det som finns där utanför och det är en förvandling som Conny Björnehall hela tiden håller ögonen på för att kunna hjälpa Sogetis kunder förbereda sig inför framtiden.

– Redan efter årsskiftet kommer vi att se självkörande bilar i Göteborg och det kommer att ske också i Umeå, säger Conny Björnehall och låter blicken följa några av fordonen nere på gatan.

Taxi utsatt

– Ser du taxin där nere, frågar Conny Björnehall och fortsätter:

– Taxi är en av de första tjänsterna där digitaliseringen får ett stort genomslag. Redan när jag bokar taxin vet jag ju vart jag ska, det kan jag knappa in i min app, och då kan bilen också veta det. Har vi en självkörande bil så kan den hämta mig på exakt tid och köra mig dit jag ska. Chauffören kommer inte att behövas, säger Conny Björnehall.

Visst kommer det att ta några år, Conny Björnehall påstår inget annat, men han menar ändå att förändringen i biltrafiken är oundviklig.

På andra sidan gatan, där järnvägsspåret går, ser Conny Björnhall exempel på hur digitaliseringen förändrar kollektivtrafiken. Resenärernas smarta mobiler kommer att synkas mot tidtabeller och den exakta positionen för var tåget eller bussen befinner sig. Tekniken finns redan och snart kommer den att vara vardag för de flesta.

Följa trafikstockningar

Stopp i trafiken och tillfälliga köer kommer också att kunna följas i mobiltelefonerna. Där har Conny Björnehall ett eget färskt exempel från samma morgon då han kom körandes i sin bil i en tunnel vid sjukhuset i Umeå.

– Det var plötsligt en jättekö, hela tunneln var tjock av bilar. Jag förstod inte vad som hade hänt. Så efter ett tag ser vi att en lastbil håller på att slamsuga ett avlopp och ett körfält är helt avspärrat och stoppar upp trafiken.

– Tänk vad enkelt om vi hade fått den informationen redan när vi körde hemifrån. Då hade vi kunnat undvika den situationen. Här skulle digitaliseringen på ett enkelt sätt kunna hjälpa oss med vardagen.

Så nickar Conny Björnehall ner mot några vägskyltar utanför fönstret. Också dessa kommer att förändras med digitaliseringen.

– Varför ska det vara statiskt 40 här? På kvällen när det är lite trafik kan man kanske höja till 50, och eftersom det är en skola här intill ska man kanske ha 30 medan det är skoltid.

Träden i det digitala

Inte ens björkarna och lilla skogsdungen vid sidan av vägen kommer att komma undan digitaliseringen, spår Conny Björnehall.

– Jag kan tänka mig att vi kommer att jobba med upplevelser på ett helt annat sätt. Om du håller upp mobilen mot dungen vi ser här framför oss så kommer du kanske att få upp information om vilket träd det är, hur gammalt det är och på så sätt ge invånarna mer kunskap om miljön, säger Conny Björnehall.

Allt i vardagen påverkas

 På detta vis kan Conny Björnehall fortsätta resonera kring alla miljöer som han ställs inför, vare sig det är elevernas lärande i en skola, patientens roll i vården, administrationen på ett kontor eller en produktionslina i en fabrik. Att digitaliseringen kommer att transformera det mesta i vår vardag är han övertygad om.

– Vem kunde någonsin tro att Google skulle börja tillverka bilar? Så vem vet, i framtiden kanske man flyger med Sogeti, säger Conny Björnehall och skrattar.

Hur det nu än är med det. Conny Björnehall vill i vart fall finnas med för att företag och organisationer på ett bättre sätt ska klara av den omställning som kommer med ökad digitalisering.

Text och foto: Mikael Hansson