Evelina Fagertun
Evelina Fagertun är projektledare för Föreningen Datatjej. Nu siktar hon tillsammans med projektgruppen på att göra konferensen till en riktigt stor händelse i Umeå.

Evelina siktar på toppkonferens för datatjejer

Ge inspiration till tjejer som pluggar it och bygga nätverk med it-företag. Locka fler tjejer till it-utbildningar och marknadsföra Umeå som it-stad. Det är några av målen med Föreningen Datatjejs rikskonferens som anordnas i Umeå i januari 2013.

Evelina Fagertun läser på civilingenjörsprogrammet för interaktion och design, och är nyutnämnd projektledare för
Föreningen DataTjejs
rikskonferens 2013 som anordnas i Umeå. Här berättar hon för InfoTech Umeå om vad som väntar under konferensen.

Du är projektledare för Datatjej 2013. Hur känns det?
Det känns väldigt kul och spännande, och jag ser verkligen fram emot att sätta igång med allt. Jag har dessutom en riktigt bra projektgrupp med tjejer från både Interaktion & Design och Teknisk Datavetenskap som jag är övertygad kommer göra ett fantastiskt jobb!

Vad kommer att hända under konferensen?
Konferensen kommer gå av stapeln här i Umeå under tre dagar i januari 2013, där tjejer som pluggar it får träffa it-företag och nätverka både med företagen och med varandra. Det blir mycket föredrag, inspiration, nätverksmiddagar och fika!

Vilka riktar ni er till?

Konferensen är till för tjejer i Sverige som pluggar någon typ av it-utbildning, och företag inom branschen som är intresserade av att berätta om sitt arbete och vilka möjligheter som finns för oss studenter. 

Vad är syftet?

Konferensen ska fungera som en nätverkskanal mellan studenter och företag, där man kan knyta kontakter och få en uppfattning om vad man kan syssla med efter utbildningen. Jag tycker själv också att det är viktigt att visa att it-utbildningar även är något för tjejer, eftersom det fortfarande är en väldigt skev könsfördelning både på it-utbildningarna och ute på företagen. DataTjej känns som ett bra sätt att göra detta på, och jag vill göra det jag kan för att öka antalet tjejer på it-utbildningar och it-företag!

Jag ser även konferensen som ett tillfälle att marknadsföra Umeå och Umeå universitet, och vi kommer försöka ge konferensen en västerbottnisk touch, när det kommer till marknadsföring, mat, underhållning, med mera.