MerIT-galan 2012
Explizit hyllades med Stora MerIT-priset 2012 vid branschens it-gala i Skellefteå. Från vänster Arne Viktorsson, David Åberg, Jens Hägglöf och Glenn Wikman.

Explizit hyllades med Stora MerIT-priset

Explizit tog hem Stora MerIT-priset 2012 vid Skellefteås årliga it-gala där de främsta inom it-branschen i staden hyllas.

– Jätteroligt att få ta emot priset, sade Arne Viktorsson, vd för Explizit, som tillsammans med kollegor hyllades på scenen.

Men priset satt långt inne. Det var tredje gången som Explizit nominerats till Stor MerIT-priset, men tidigare år har man inte lyckats nå ända fram. Nu äntligen fick man dock komma upp på scenen.

  – Det var på tiden, skrattade Arne Viktorsson, vd, och berättade helt kort om att företaget bland annat arbetar med effektivisering inom svensk sjukvård, inte minst med
friskvårdsväskan CheckUp.

Levererar till Kina

Med väskan CheckUp kan en patient eller den som tränar på ett gym på egen hand kontrollera sin hälsa och få mätvärden för bland annat sitt blodtryck, glukos, blodvärde, vikt och BMI. Mätvärdena sparas sedan i en databas och blir tillgängliga via en webbsida.

Priset kommer mitt i en framgångsperiod för Explizit som helt nyligen kunde meddela att CheckUp nu också levererats i ett antal exemplat till Kina. En ny marknad öppnar sig.

Årets it-personlighet studerar smarta städer

Priset som Årets it-personlighet gick till Christer Åhlund, som är Skellefteås förste professor i datavetenskap. Han arbetar vid Luleå tekniska universitet vid Campus Skellefteå och är bland aktuell med studier kring hur Skellefteå kan bli en ”smart stad” med hjälp av avancerad it-teknik. Man vill skapa en miljö där intelligenta sensorer kan övervaka och justera system för bland annat vatten, energi, avfall, klimatkontroll och även hälsa.

Den 14 mars kommer Christer Åhlund att hålla en öppen föreläsning på campus i Skellefteå om detta projekt under rubriken
Skellefteå på väg att bli en "Smart Stad".

Hyllade studenter

MerIt-galan hyllar även studenter och detta år gick priset för bästa examensarbete till Alexander Nordfelth som gjort sitt arbete vid Ascom Network Testing i Skellefteå. Ett hedersomnämnda gick till Ali Rahimpour och Joakim Wallmark, LTU Skellefteå, som under sitt examensarbete utvecklat en mobil webbaserad lärplattform hos Tieto. 

MerIT-galan arrangeras av
Dataföreningen i Norr
med stöd av Skellefteå kommun och Tieto.

MerIT-galan 2012

Christer Åhlund, professor i datavetenskap vid LTU Skellefteå, utsågs till Årets it-personlighet.

MerIT-galan 2012

Glada prisutdelare var Leif Häggmark, Dataföreningen i Norr, och Berit Backvid, Tieto.

MerIT-galan 2012

Hand upp bland deltagarna när kvällens föreläsare Emanuel Dohi engagerade med frågor om hur vi hanterar teknik i vardagen.

Text och foto: Mikael Hansson