Emil Sjölander
Emil Sjölanders talang för programmering upptäcktes av Facebook. Nu flyttar han till London för att börja jobba för bolaget.

Facebook värvar Umeåstudent

I oktober flyger Umeåstudenten Emil Sjölander till London för att börja på Facebook. Nu blir hans uppgift att utveckla nya funktioner till företaget som idag har 1,4 miljarder användare.

Det var Emil Sjölanders talang och skicklighet i programmering som gjorde att världsföretaget Facebook fick upp ögonen för honom. På sin fritid under studierna till civilingenjör i interaktionsdesign har Emil utvecklat programkod som plockats upp av sociala medier runt om i världen. Några av dem används idag av hundratals miljoner människor där de ligger som en lite del i ett större program. Allt arbete om kvällar och nätter ger nu resultat när Emil styr färden mot Facebooks kontor i London, efter fem års studier i Umeå.

– Jag ser jättemycket fram mot att börja på Facebook.

Många möjligheter

Emil berättar att Facebook är mycket mer än enbart den sajt som 1,4 miljarder människor använder för att hålla kontakt med vänner. De senaste åren har Facebook köpt upp företag som WhatsApp och Instagram vilket ger Emil möjlighet att jobba med helt andra projekt. Men exakt vad vet han ännu inte.

– Först ska jag under sex veckor få lära mig mer om vad Facebook är. Det blir några veckor i London och några vid huvudkontoret i Menlo Park, Kalifornien.

Hitta rätt Facebook-team

Under introduktionstiden kommer Emil att få träffa de olika teamen inom Facebook och lära känna dem.

– När jag kommer till Facebook så har jag inte något tilldelat team utan det bestäms tillsammans med Facebooks hjälp under de första sex veckorna. Detta görs så att man jobbar med det som man kommer ha roligast med och vara mest produktiv med.

Emil menar att en anställning på Facebook ger helt nya möjligheter att få jobba med avancerad teknologi. 

– Facebook gör hela tiden stora högteknologiska saker. De är på en helt annan nivå än vanliga företag och stöter på problem som ingen annan gör, säger Emil Sjölander.

Bygger ut internet

Som exempel nämner han att om Facebook i framtiden vill ha fler användare måste fler få tillgång till internet eftersom de som är uppkopplade ofta redan har ett Facebook-konto.

– Så nu bygger Facebook stora svävare, stora som flygplan men enormt lätta.

Planen är att dessa ska skickas upp i luften för att kunna sprida internet vidare till områden runt om i världen där ingen ännu har byggt ut bredband.
 
– På Facebook kan man få vara med och bygga helt nya tekniska saker. Jag är sugen på att lära mig mycket och göra det som är svårt, säger Emil Sjölander.

Sju intervjuer

Det var i våras som Facebook hörde av sig till Emil Sjölander för att be honom komma till en anställningsintervju. Sammanlagt blev det sju intervjuer innan allt var spikat. Lyckan för Emil var att han under våren var på plats i Kalifornien vid ett annat amerikanskt företag för att göra sitt examensarbete som civilingenjör i interaktionsdesign vid Umeå universitet. Bara två kilometer bort låg Facebooks huvudkontor så han kunde lätt åka över för att träffa rekryterarna.

Hade Emil fått välja helt fritt skulle han helst ha stannat i USA, men eftersom visumreglerna är hårda är det enklare att få anställning i London. Men så småningom räknar Emil ändå med att kunna hamna i USA, om nu allt går väl med hans anställning på Facebook.

Text och foto: Mikael Hansson