En glad och rörd Mikael Långström, vd för Fältcom, höjer priset i skyn som visar att företaget vinner Årets teknikpris 2018 vid Umeågalan.
En glad och rörd Mikael Långström, vd för Fältcom, höjer priset i skyn som visar att företaget vinner Årets teknikpris 2018 vid Umeågalan.

Fältcom vinner Årets teknikpris

Fältcom hyllas med Årets teknikpris på Umeågalan för sitt innovativa arbete med att utveckla Internet of Things-teknik för en världsmarknad.

Det var en rörd och lite chockad Mikael Långström, vd för Fältcom, som fick komma upp på Umeågalans scen för att ta emot Årets teknikpris 2018.

– Jag trodde faktiskt inte att vi skulle vinna, utbrister en glad Mikael Långström.

Världsmarknad

Företaget är marknadsledande i Skandinavien för mobila plattformar på bussar och alla fartkameror i Sverige är utrustade med Fältcoms teknologi. Marknaden för Fältcoms teknik sträcker sig långt ut över Sveriges gränser. Idag finns företagets teknik i uppkopplade trafikljus i New York, prestigefyllt avtal som ger bättre och säkrare trafikflöde i korsningarna.

2017 väckte Fältcom också stora rubriker i och med att Telia köpte upp bolaget för att inlemma det i dess nystartade Division X. Men även om Fältcom är Telia-ägt idag så fortsätter det att vara ett eget företag med eget varumärke.

Bygger värde med Internet of Things

På Umeågalans scen fick Mikael Långström berätta lite mer om vad Fältcom gör.

– Vi kopplar upp saker. Vi digitaliserar företag och använder en teknik som heter Internet of Things. Det unika med vår teknik är att den fungerar över hela världen, vi har inga begränsningar.

Även om affärerna redan idag vuxit sig starka med en omsättning på över 103 miljoner kronor och ett 40-tal anställda så ser Mikael Långström en ännu vassare framtid komma.

– Marknaden är mogen idag, kunderna ser nyttan , och vi kan skapa enorma värden med vår teknik, konstaterar Mikael Långström.

Om Årets teknikpris

Årets Teknikpris delas ut av Komatsu Forest, Ålö och Volvo Lastvagnar för att prisa ett företag eller en individ som utmanar och utvecklar, som vågar och tar plats och som gör det omöjliga möjligt. Någon som skapar tillväxt för att teknikstaden Umeå ska fortsätta utvecklas.

Om Umeågalan

Umeågalan arrangerades för första gången 2004 och har sedan dess vuxit till det största och viktigaste näringslivseventet i Umeå. Umeågalan är en mötesplats för entreprenörer, företagare och företag – och för de som skapar förutsättningar för ett starkt näringsliv.

Umeågalan arrangeras och organiseras som ett samarbetsprojekt mellan flera aktörer; näringslivet, universitetet och kommunen. Arrangörsgruppen består av galans ägare och initiativtagare; Företagarna Umeå, Marknadsföreningen Umeå, Umeå Kommun, Umeå universitet, Västerbottens Handelskammare, Almi Företagspartner Nord, Umeå Fabriks- & Hantverksförening. Arrangörsgruppens uppgift är att utveckla, planera och utvärdera Umeågalan.