Robert Winter, vd Elastisys, får värdefulla möten med stora industribolag genom Ignite Sweden.
Robert Winter, vd Elastisys, får värdefulla möten med stora industribolag genom Ignite Sweden.

Får direkt träff med storbolag

Elastisys från Umeå är ett av startupbolagen som får möjlighet att träffa stora industriföretag genom Ignite Sweden.

Ignite Sweden fortsätter i hög takt att föra samman stora industribolag med unga startups. Under tisdagen var det träff i Stockholm, där bland annat Elastisys från Umeå fanns med för att möta industrierna.

– Det är mycket folk här som vill jobba med startups. För mig personligen blir det bara bättre och bättre för varje gång jag är på Ignite, säger Robert Winter, vd för Elastisys.

– Idag har det varit ett Internet of Things-tema med industrier som letar efter lösningar inom den sfären. Alla har någon form av cloud-komponenter med data som ska hanteras och då blir det mycket relevant för vårt bolag som har lösningar för det, fortsätter han.

Möten i lång rad

Under dagen har Robert Winter hunnit sitta i sju möten med olika industrier. Matchningen mellan stora bolag och startups är noga genomtänkt av arrangörerna bakom Ignite Sweden för att varje möte ska bli så effektivt som möjligt för alla parter.

– Jag har haft möten med till exempel Ericsson, E.ON och Siemens och jag hoppas på få till fler kommande möten med dessa bolag, säger Robert Winter.

Värdefulla träffar

Han berättar också hur han nyligen blev uppringd av en management-byrå som ville förmedla träffar med chefer från stora bolag, det skulle kosta upp mot 100 000 kronor och mer för att få vara med om det.

– Men genom Ignite-träffarna får vi sådant gratis. Det är ett helt fantastiskt värde för ett bolag som oss. Så en stor eloge ska arrangörerna för Ignite ha för det, säger Robert Winter.

Matchning på hög nivå

Ignite Sweden är ett nationellt program som erbjuder matchning mellan svenska startup-bolag och storföretag, samt en gemensam arena för att stimulera till nya samarbeten. Förutom Vinnova finns Energimyndigheten med som finansiärer.

– Vi ser ett starkt behov av att matcha smarta energilösningar från startups och scaleup-bolag med behovsägare och här spelar storbolagen en stark och viktig roll. Synergierna genom samarbetet med Ignite blir att innovationsbolagen hittar behovsägare, som är förutsättningen för att kunna söka stöd via våra utlysningar, säger Sasan Shaba, affärsutvecklare på Energimyndigheten.

Ignite Sweden är kostnadsfritt för startup-bolag, enda villkoret för att vara med är att bolaget har en etablerad verksamhet i Sverige och att lösningen är skalbar. Stora bolag som redan är knutna till programmet är bland andra ABB, Alfa Laval, Ericsson och E.on.

– Många av storbolagen som letar efter innovativa startups genom Ignite har ett stort fokus på miljö och energi. Genom samarbetet med Energimyndigheten hoppas vi nå fler startups som tillhandahåller lösningar med hög energileverans att söka till programmet, och därmed få möjlighet att göra större och snabbare avtryck för en renare värld, säger Stina Lantz, projektledare Ignite Sweden.

Fler träffar under 2018

Ignite bjuder in till åtta matchningstillfällen under 2018. Varje event har ett tema och olika storbolag kommer att finnas på plats varje gång. Ignite Sweden är ett nationellt program som drivs av THINGS, STING, LEAD, MINC, Uminova Innovation och Swedish Incubators and Science Parks. Projektet är medfinansierat av Vinnova.

Kommande träffar under 2018:

  • 24 maj, Clean-tech, IoT, New Materials, Malmö
  • 6-7 september, Machine Learning & Additive Manufacturing, Västerås
  • 27 september, Computer Vision & Visualisation, Linköping
  • 9 oktober, Smart Industry, Göteborg