FemTech Bootcamp vill se fler kvinnor ta plats inom startup-företag. Det är en viktig och nödvändig satsning, menar Maria Olofsson, Uminova Innovation.
FemTech Bootcamp vill se fler kvinnor ta plats inom startup-företag. Det är en viktig och nödvändig satsning, menar Maria Olofsson, Uminova Innovation.

FemTech satsar på kvinnor i startupbolag

Andelen kvinnor som driver startup-företag behöver öka. Det är något som FemTech Bootcamp ska bidra till.

Det är Tillväxtverket som i samarbete med techinvesteraren Wellstreet står bakom acceleratorsprogrammet FemTech Bootcamp.

Programmet pågår mellan 17-21 september 2018 och inriktar sig helt på startupbolag som drivs av kvinnor. Tio utvalda startupbolag från hela Sverige får möjligheten att ta del av startupscenen i Stockholm, erbjudas kunskap, nätverk och möjligheten att arbeta med några av Sveriges främsta techstjärnor, investerare och potentiella kunder.

– Det finns oerhört många spännande startups som grundas av kvinnor, men en mycket sned fördelning då mindre än en procent av riskkapitalet går till kvinnliga entreprenörer. Att göra en satsning som Femtech gör att bolag som grundats av kvinnor blir mer synliga för investerare samt inspirerar andra att tänka tillväxt och att våga satsa, säger Maria Olofsson, projektledare på Uminova Innovation, som stöttar satsningen som riktar sig till kvinnor i hela landet.

Sverige är ledande när det gäller innovation och digitalt entreprenörskap, men techindustrin är långt ifrån jämställd. Entreprenörer som är kvinnor vittnar om att de har svårare att till exempel få tillgång till riskkapital jämfört med manliga kollegor. Endast en av tio ledamöter i techbolagens styrelser är kvinnor och det ser likadant ut bland i större startupbolag. En nyckel till förändring är att uppmuntra fler kvinnor att ta sig in i techindustrin.

– Vi behöver hitta nya vägar för att skapa möjligheter för fler kvinnor inom tech-sektorn. Genom satsningen på acceleratorprogrammet FemTech Bootcamp kan vi uppmärksamma fler förebilder och framgångsexempel, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 22 augusti, 2018Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

22 augusti, 2018