Hälsingestintan
Britt-Marie Stegs, vd och grundare av konceptet Hälsingestintan, är mycket nöjd med samarbetet med UDK.

Filmare med perspektiv från ovan

När lastbilstillverkaren Scania söker efter ett avancerat team som kan filma företagets lastbilar från luften hittar man Henning Sandström, Mattias Andersson och Kreator i Umeå. Resultatet som Scania får tillbaka är i världsklass.

Uppdraget att filma Scanias lastbilar förmedlades av reklambyrån Volt som vände sig till Kreator i Umeå för att producera
filmen Delivery in motion
för lastbiltillverkarens räkning. Filmen skulle förmedla hur Scanias bilar ständigt är i rörelse och hur smidigt de kan röra sig i både landsbygd och i trånga gränder.

Kreator är ett nätverk av kreativ kompetens. Två av de ca trettio företagarna som ingår i nätverket är Henning Sandström/Milling Production och Mattias Andersson och tillsammans med Kreators projektledare Cecilia Sundkvist står de bakom inspelningen av filmen.

Specialist på helikopter

Henning är specialist på att styra en radiostyrd helikopter utrustad med digital filmkamera som de använder för att förmedla känslan av rörelse.  Med hjälp av den lilla helikoptern, som är knappt en meter lång, kunde lastbilen följas i både närbilder och ovanförperspektiv i en och samma åkning.

– Helikoptern har åtta rotorer och den fungerar som vilken radiostyrd helikopter som helst. Jag har till och med flugit med den inomhus, i Bolidens anrikningsverk, berättar Henning Sandström som har utvecklat en enorm flygskicklighet.

Följer kameran

– Henning styr helikoptern och jag sköter kameran som sitter i den, berättar Mattias Andersson som fungerat som kameraman under inspelningen.

Då sitter han klistrad vid en monitor och följer det som kameran ser samtidigt som han parerar helikopterns rörelser. Samspelet mellan de båda är oerhört viktigt för även om de kan ha kontakt med varandra via hörlurar och mikrofon så sker allt så snabbt att det är svårt att hinna med något annat än korta utrop.

Imponerade

När den färdiga filmen nu ligger ute på internet
möts den av beundrande utrop
som ”Just amazing”, ”Brilliant!” och ”Sjukt bra!!!!”. Många berättar också om hur de imponeras av inledningsscenen där helikoptern med kameran flyger in mot lastbilen på ett mycket suggestivt sätt. Men hur har man gjort? Spekulationerna är många och signaturen Nick skriver: ”That opening shot is incredible! I had to watch it 10 times in a row.”

– Öppningsscenen är baske mig i världsklass, utbrister Mattias Andersson själv.

– I det här projektet stod vi för filmkunskapen medan Scania har kunskap om produkten och Volt för koncept och idé, förklarar Cecilia Sundkvist, projektledare på Kreator. Detta goda samarbete resulterade i en film som jag tror vi alla kan vara stolta över.

Filmen nedan är det slutgiltiga resultatet

 

Text och foto: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 31 oktober, 2012Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

31 oktober, 2012