Derny Häggström
Derny Häggström, Oryx Simulations, berättar om fjärrstyrning av fordon.

Fjärrstyrning av fordon en världstrend för Umeåföretag

Oryx Simulations i Umeå ligger långt fram i fjärrstyrning av fordon. Grävmaskiner, gruvtruckar och hamnkranar är exempel på maskiner som kan styras över internet.

Tillsammans med Volvo CE och Ericsson visade man nyligen från en mässa i Barcelona hur en grävmaskin kan fjärrstyras över 5G-nät.

Tidningen Åkeritransport
har fångat upp Derny Häggström på Oryx för att höra mer om hur företaget från Umeå lyckats ta sig in som världsledande i tekniken.

– Inom gruvnäringen vill man kunna fjärrstyra exempelvis autonoma truckar, för när en sprängladdning har gått kan inte personalen vistas där nere då det är för farligt. Det tar också tid i anspråk, tid som kostar miljoner i mindre malm, säger Derny Häggström till tidningen.

– Det här med fjärrstyrning är faktiskt ett av de största världsomvälvande förändringarna inom utvecklingsprojekt idag. Det är spännande för oss att kunna vara med och påverka och samtidigt jobba nära verkligheten. Det är en cool faktor att vi kan haka på en världstrend. Om vi har tur och lyckas bra så kan vi vara med och automatisera och fjärrstyra arbetsfordon under många år framåt, fortsätter Derny Häggström till tidningen Åkeritransport.

Läs hela artikeln
Oryx hakar på tydlig världstrend.

 


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 28 maj, 2015Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

28 maj, 2015