Brendan Ives, ansvarig för Telia Division X, berättar om hur Fältcom bidragit med kunskap till Telias satsning på Internet of Things. Bilden visar en vy över förarvy i en buss i Skönetrafiken, en teknik som Fältcom bidragit till.
Brendan Ives, ansvarig för Telia Division X, berättar om hur Fältcom bidragit med kunskap till Telias satsning på Internet of Things. Bilden visar en vy över förarvy i en buss i Skönetrafiken, en teknik som Fältcom bidragit till.

Fler affärer väntar när Fältcom och Telia samverkar

När Telia håller sitt stora Internet of Things-symposium hyllas Fältcom från Umeå som ett lyckat exempel på global framgång.

– Fältcom hjälpte oss verkligen att steppa upp våra affärer. Det handlade först om smart kollektivtrafik, men tillsammans utvecklar vi nu även tjänster för smarta städer och andra sektorer, säger Brendan Ives, ansvarig för Telias satsning Division X, när han inleder Telias IoT-symposium inför 400 deltagare som samlats i Stockholm.

Det har gått snart ett år sedan Telia köpte Fältcom i februari 2017. Förvärvet innebar att Telia flyttade in Umeföretaget i det nybildade Telia Division X som bland annat satsar på Internet of Things, något som Fältcom utvecklat skarp teknik för.

Det är ett förvärv som Brendan Ives är mycket nöjd med och det är han tydlig med inför deltagarna på Telias IoT-symposium.

Fler affärer på gång

Men inte nog med att den första tiden av samverkan varit lyckad, han hintar också om att fler affärer är på gång utifrån samarbetet.

– Men vi kan inte berätta mer om det just nu. Vi har många spännande saker på gång med Fältcom som vi kommer att kunna berätta mer om framöver, inom en månad eller två, säger Brendan Ives.

– Men det är något riktigt häftigt som vi hållit på med under de senaste tolv månaderna. Vi har arbetat med vår partner Fältcom från norra Sverige med något som från början handlade om att förbättra radiokommunikation med bussar i kollektivtrafik.

– Men så tog vi ytterligare ett steg med hjälp av den öppna IoT-plattform som Fältcom utvecklat. Det har gett oss en hel mängd nya tjänster som resultat, berättar Brendan Ives.

Vann affär i New York

Kort efter att Telia förvärvat Fältcom vann bolaget en stor affär i New York för att koppla upp kollektivtrafiken.

– Det blev för oss ett bevis på att vi köpt in ett fantastiskt bolag. Men också ett bevis på vad vi kan göra genom att kombinera de möjligheter vi som ett stort bolag har med Fältcoms kapacitet att utveckla tjänster för smarta städer.

Samverkan stora bolag med mindre företag

Brendan Ives menar att samverkan mellan stora bolag och mindre företag eller startups kan bli mycket framgångsrikt.

– Vi får in mängder av ny kunskap och förståelse genom att jobba tillsammans med ett företag som Fältcom, som är litet, innovativt, agilt och fullt kapabelt att erövra en nischad sektor på en globalt nivå.

Och affärerna som kommer? Ja, vilka det är vill han vänta med att säga mer om, men uppenbarligen kommer det nyheter framöver.