Ida Backlund
Ida Backlund, grundare av Rapunzel of Sweden, har tidigare vunnit EY Entrepreneur of the Year. I år sitter hon i juryn.

Fler kvinnor i entreprenörstävling

Andelen kvinnor ökar starkt i tävlingen EY Entrepreneur Of The Year. I år utgör kvinnor 32 procent av kandidaterna, en ökning från 22 procent föregående år.

Ida Backlund och Tobias Andersson, från startup-bolagen Rapunzel och Turborilla i Umeå, är två från norra Sverige som tidigare varit finalister i tävlingen EY Entrepreneur Of The Year, som syftar till att hylla framgångsrika entreprenörer och öka intresset för entreprenörskap i Sverige.

126 entreprenörer från hela landet har nominerats till årets tävling. Regionfinalerna äger rum under hösten, i Umeå för norra Sverige den 15 november. Regionfinalisterna gör då upp om en plats i den nationella finalen i Stockholms stadshus i februari.

Inför årets utmärkelse satte arrangören EY som mål att minst 30 procent av kandidaterna skulle vara kvinnor, ett mål som nu överträffats.

– Jag är mycket glad över att vi uppnått vår ambition och att andelen kvinnliga entreprenörer i år utgör 32 procent av kandidaterna. Andelen kvinnliga entreprenörer i Sverige i stort är alldeles för låg, vilket tyvärr även har avspeglat sig i vår utmärkelse. Min förhoppning är att EY Entrepreneur Of The Year ska inspirera fler, både kvinnor och män, att våga satsa på sina idéer, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year Sverige.

I årets jury ingår bland annat Ida Backlund, grundare av Rapunzel of Sweden.