Zunzun nominerade till Umeågalan.
Zunzun är ett av unga startups som nominerats till Umeågalan. På bilden Ludvig Bohlin, Alcides Viamontes Esquivel och Henrik Frienholt.

Fler startups nominerade till Umeågalan

Flera startups och unga företag har nominerats till Umeågalan 2016. Att de är en viktig del av Umeås näringsliv märks tydligt.

Nu har listan över nominerade företag till Umeågalan 2016 släppts. Flera av företagen har du kunnat läsa om tidigare här på Infotech Umeå. Här är ett urval av de unga företag som kan vinna priser. Se även tidigare artikel på Infotech Umeå om Årets avknoppningsföretag som kan vinna pris.

Sociala sportappen Sportswik

Bland de nominerade i kategorin Årets nya företagare finns Sportswik, en social sportapp som gör det enkelt att skapa en snygg och proffsig rapportering från träningar och matcher på alla nivåer. Genom detta nytänkande kan alla på plats fota, filma och live-rapportera så att familj, vänner och supportrar kan följa och dela spänningen kring lag, matcher och idrottare som annars inte skulle ha fått någon mediabevakning.

Sportswik

Sportswik tillhör de nominerade. Från vänster grundaren Martin Wiklund tillsammans med två av de anställda Fredrik Bäckman och Stefan Dahlqvist.

Mjukvara för bredbandsutbyggnad

Här finns även COS Systems som utvecklar mjukvara för planering av bredbandsutbyggnad och för effektiv drift av fibernät. COS produkter används i fler än 100 stadsnät och nu pågår en internationell expansion. Idag är kunderna spridda i fyra världsdelar och enbart i USA har avtal tecknats i hälften av delstaterna.

COS Systems

Peter Lidström, vd for COS Systems, och Jörgen Olofsson, grundare.

Årets unga företagare

I kategorin Årets unga företagare samlas företag som drivs av personer under 40 år och inte varit registrerat längre än 2,5 år. Tensaii och Zunzun är två av företagen som nominerats.

Tensaii är ett ungt konsultbolaget inom upplevelsedesign, hållbart entreprenörskap och socialt företagande i Umeå. Bolaget är ett värderingsbaserat företag och de satsar resurser på social innovation, jämställdhet och mångfald.

Tensaii

Med stor internationell erfarenhet vill företaget Tensaii lägga fokus på användarens upplevelse. Från vänster: Casey Gibson, Paul Alvarado Mendoza, Raphaela Bieber Bardt, Thomas Lövgren, Paola Tosca van den Bor och Adriana Tamargo Iturri.

Zunzun nomineras också som Årets unga företagare. Företaget har utvecklat en banbrytande mjukvara som kommer att spara tid för både internetanvändare och webbutvecklare världen över. Mjukvaran heter Shimmercat och minskar laddningstiden för webbsidor med upp till hälften. Grundarna Ludvig Bohlin och Alcides Viamontes Esquivel, som även forskar på Umeå universitet, har under senaste året blivit uttagna till flera prestigefyllda startuptävlingar och har goda möjligheter att bli ett snabbväxande IT-bolag.

Företaget Storspoven, mer känt under namnet Random Bastards, är ett kreativt kollektiv som gått från att vara lokala till att bli nationellt renommerade. Med över 1 miljon lyssningar enbart på Spotify varje månad, ca två miljoner visningar på YouTube och ett starkt följe på internets olika kanaler har de skapat ett forum för nätverkande, försäljning och marknadsföring och byggt ett starkt varumärke med norrländsk profil.

Se alla nominerade företag till Umeågalan 2016.

Vinnarna i alla de olika kategorierna offentliggörs på Umeågalan 10 november.