Fler unga tjejer söks till it-läger i sommar

I sommar kommer unga mellan 10 till 13 år att kunna gå på it-läger. En lägervecka är redan fullbokad, och nu söker arrangörerna fler tjejer till ett renodlat tjejläger.

I sommar kommer ungdomar mellan 10 till 13 år att kunna vara med på Sommarhack, ett it-läger på KFUM:s lägergård i Umeå. Bakom inbjudan står flera it-företag från Umeå tillsammans med universitetet och kommunens näringslivsservice.

Den ena av två veckor är redan fullbelagd, och nu vill arrangörerna att fler tjejer ska anmäla sig till den andra veckan, som är ett renodlat tjejläger.

– Vi vill gärna få in fler tjejer och det är inget krav på att vara duktiga på att programmera, det räcker med att vara nyfiken på it, säger Inga Bragde Forsgren, projektledare från Sogeti som hoppas att fler tjejer ska
anmäla sig till tjejlägret
som börjar 23 juni.  

Skapa spel

Under lägret kommer ungdomarna att få skapa spel och interaktiva berättelser för att få en förståelse för digital teknik. Med roliga utomhusaktiviteter på lägergården tror arrangörerna att dagarna kommer att bli mycket omväxlande.

Projektet syftar till att öka intresset hos barn och ungdomar för naturvetenskap och teknik. It-branschen växer och behöver fler som pluggar och arbetar med it. Förhoppningen är att fler ska söka sig till naturvetenskapliga och tekniska utbildningar på gymnasiet och i förlängningen till it-utbildningar på universitetsnivå.

Arrangör för lägerveckorna är nätverket Make IT som jobbar för att öka it-intresset hos unga i Umeå. I Make IT ingår IT-företag i Umeå, Umeå universitet och Umeå kommun. Samordnare är Umeå Näringslivsservice.

I projektgruppen deltar representanter från Tieto, Cinnober, Acino, Sogeti, KFUM, Ersmarksskolan och Umeå universitet.

Gå till anmälan.

Text och foto: Mikael Hansson