CodeMill inflyttningsfest 110930
Det var glad inflyttningsfest när CodeMill flyttar in i nya större lokaler. På bilden Jean-Paul Kouma, Anna Bauer från Kreablo, Johanna Björklund, CodeMill, och Per Kvarnbrink, Wavo

Flera it-företag nomineras till Umeågalan

It-branschen och digitala näringar är en viktig del av Umeås näringsliv. Det märks tydligt när de nominerade inför Umeågalan 2015 presenteras. Flera it-bolag finns med bland de som kan vinna priser.

Genom åren har många it-företag hyllats under Umeågalan. Så kan det bli också i år, åtminstone att döma av listan över de nominerade som
Affärsliv24 presenterar
inför Umeågalan 2015 som arrangeras 5 november.
Se även Umeågalans webb.

Stark tillväxt

Tillväxt är uppenbarligen kännetecknande för it-branschen. I kategorin Årets tillväxtföretag har nämligen alla tre nomineringar gått till it-bolag. De nominerade är it-konsultbolaget Hi5 (5 High Innovations), Fält Communications som utvecklar kommunikationslösningar och Mindspace som utvecklar videomöten och digital skyltning.

Tillväxt kan mätas på många sätt, ett är omsättningen. För Hi5 är tillväxten stor. Senaste årsredovisningen visar en ökning av omsättningen från 52 miljoner till 112 miljoner kronor (2015-04). En liknande snabb tillväxt visar Fält Communications som gått från 62 miljoner till 106 miljoner kronor på ett år (2014-12). Mindspace trummar också på, från 24 miljoner till 31 miljoner kronor (2014-12).

Årets företagare

Inom kategorin Årets företagare återfinns Per Viktorsson och Mikael Elf, Svenska Försäkringsfabriken, som utvecklar it-lösningar för banker och försäkringsbranschen. Företaget firade nyligen 10 års jubileum.

Årets nya företagare

Inom kategorin Årets nya företagare har dataspelsbolaget Zordix nominerats liksom Laser Unicorn, som stått bakom mycket av det digitala arbetet med den framgångsrika filmen Kung Fury.

Bland flera av de övriga nominerade finns också företag som använder sig av it-tjänster, men de ovan är kanske de som mest tydligt har en hemvist inom it-branschen.

Text och foto: Mikael Hansson