Elin NIlsson
För Umeåstudenten Elin Nilsson väntar en spännande höst på Google i London.

Flyttar till Google i London

En hösttermin hos Google i London. Det är vad som väntar Umeåstudenten Elin Nilsson som lyckats få en praktikplats på det eftertraktade företaget.

Till vardags studerar Elin Nilsson till civilingenjör i interaktionsdesign vid Umeå universitet. Men i höst tar hon ledigt en termin från studierna för ett internship på Google i London. Det innebär betald praktikplats för att jobba med utveckling av webbplatser som Google driver.

– Det var när jag var på Datatjej som vi fick ett utskick från Google om att söka internship. Jag svarade och lyckades komma vidare för intervju hos ett UX-team.

– Första intervjun tyckte jag gick jättedåligt, men det gick tydligen bra för jag fick en ytterligare intervju och sedan ett erbjudande om att få börja.

Gick vidare

Google har flera steg i sin strategi för att hitta nya talanger. Den första är en allmän screening, exempelvis till deltagarna på årskonferensen i riksföreningen Datatjej, just det som Elin Nilsson själv nämner.

De som går vidare från denna första kontakt får erbjudande om intervjuer och några som lyckas bra där, som Elin, får möjlighet att komma till Google.

– Jag kommer att vara UX-intern. Det är alltså user experience som handlar om hela användarupplevelsen för en applikation eller en tjänst. Det vill säga inte bara själva designen utan mer grundläggande, att hela upplevelsen ska vara perfekt på alla sätt och vis.

En tia på skalan

Rent praktiskt kommer det att innebär att Elin får göra webbprototyper utifrån skisser, så kallade mock-ups, som teamen inom Google tagit fram i samband med företagets satsning på att bygga sajter för att samla in information om världens kultur och historia.

– Jag kommer att implementera olika mock-ups i HTML, CSS och Javascript och göra det fungerande.

– Det här är en ganska klar tia på en skala, säger Elin Nilsson och skrattar.

Efter höstens utflykt till London kommer Elin att komma tillbaka till Umeå för en sista termin då hon bland annat ska göra sitt examensarbete innan hon är klar med studierna sommaren 2016. Om Google i London då väntar återstår att se.

Text och foto: Mikael Hansson