Karl Lindmark och Alexander Lindström
Karl Lindmark och Alexander Lindström från Acino ordnar med uppesittarkväll under Googles utvecklingskonferens.

Följer Googles konferens från Umeå

När Google håller sin årliga stora utvecklarkonferens hänger ett 25-tal Umeåbor med via livesändning direkt från konferensen.

Det är inte alla förunnat att vara på plats hos Google i Mountain View, Kalifornien, för att följa den årliga utvecklarkonferensen Google I/O. Då är ett möjligt alternativ att följa konferensen via livesändning, något som ett 25-tal intresserade tog chansen att göra tillsammans i Acinos lokaler, i centrum av Umeå.

Rummet alla sitter i för att följa sändningen är fullt av folk som följer sändningen på en skärm på väggen. I lilla köket bredvid finns pizza och dricka för att ge energi att orka med den långa sändningen som sträcker sig in mot natten, svensk tid.

Mer folk än tidigare
– Det är mer folk här i år än förra året. Det är intressant att följa eftersom Google gör så många innovationer och vid ett sådant här tillfälle släpper lös allt vad de har gjort, säger Alexander Lindström, ansvarig från IT-företaget Acino som arrangerar kvällen.

– Vi pratade innan med några som sa att de brukar sitta hemma. Men då sitter man bara vid skärmen och tittar lite grann. Men här kan man föra diskussioner om nyheterna. Det är därför vi gör det, för att få tala med folk om det som händer, fortsätter Alexander Lindström.

Följer nyheter
Även ifjol bjöd Acino in till happening runt Googles konferens och de nyheter som då presenterades har varit spännande att följa under året, menar Karl Lindmark, Acino.

– Förra året handlade det om Internet of Things och det är kul att se hur det tagit fart, säger Karl Lindmark.

– I år är jag sugen på Google Home, kommenterar han en av årets stora nyheter med en hemassistent.

– Jag gillar utvecklingen åt vart vi är på väg. Nästa år till sommaren kan vi kanske få se de nyheter som visas här, säger Karl Lindmark.

Urval av nyheter från Google I/O 2016:
Google Home
Använd den som högtalare eller för att styra Chromecast till olika skärmar i bostaden. Går också att prata med och den svarar på dina frågor, om till exempel väder eller fakta du behöver veta.

Google Assistent
Kan på ett smart intelligent sätt svara på komplexa frågor som ”Hur går det för mitt lag?” och då fattar den vilket lag du menar.

Allo
En meddelande-app som bygger på Google Assistent. Innehåller också färdiga svar som du kan välja på för att kommentera vad andra skrivit.

Duo
Ger ett foto på den som vill skicka ett meddelande till dig innan du ser meddelandet.

Android Instant App
Du kan automatiskt få upp appar som du inte installerat men som du kanske behöver i en särskild situation.

Virtual reality
Google fortsätter vägen mot VR och visar på några kommande möjligheter med både hårdvara och appar.

Android Studio 2.2
Godis för utvecklare med bättre layout för design av appar.