Sommarjobb hos Acino
De fyra sommarjobbarna Christer Jakobsson, Anders Lundberg, Johan Billman och Fabian Modig berättar om utveckling av smarta applikationer. Foto: Privat samt Frida Olausson och Anders Ripa.

”Företag bör hålla koll på wearables”

Bärbara smarta klockor med datorer blir allt mer vanliga. Det kallas wearables och i Umeå har it-bolaget Acino låtit fyra sommarjobbare utveckla program för den nya tekniken.

Smarta klockor, fitnessband och aktivitetsarmband bärs av allt fler på handleden för att hålla koll på sms, mejl, puls och annan aktivitet. Det kallas wearables med ett modernt ord, bärbar elektronik skulle det kunna översättas med.

Men samtidigt som den nya tidens klockor blir allt smartare med inbyggda datorer är skärmen liten och begränsad och för utvecklarna är det en utmaning att rymma all information. Acino i Umeå är ett av it-bolagen som tagit på sig utmaningen att designa hur information ska synas på de små skärmarna. Under sommaren har företaget anställt fyra it-studenter med uppgift att utveckla appar som direkt ska kunna användas av företagets kunder.

– Att ha sommarjobbare som utvecklar för den senaste tekniken betyder mycket för oss. De har fått visa sin kreativitet och det är värdefullt för oss som arbetsgivare att se vad de kunnat göra av uppgiften, säger Karl Lindmark, utvecklare på Acino.

De två projekt som studenterna arbetat med har dels varit att bygga vidare på en befintlig så kallad Android-app så att den även ska fungera för smarta klockor, dels att ta fram en version för Apple-enheter.

De fyra sommarjobbarna Christer Jakobsson, Anders Lundberg, Johan Billman och Fabian Modig berättar här nedan om utvecklingsarbetet.

Christer Jakobsson: "Företag bör hålla kolla på wearables"

Christer JakobssonInfotech Umeå: Vilka erfarenheter tar du med dig efter sommarens jobb?
Christer Jakobsson:
Jag har lärt mig massor, fått prova på att utveckla en produkt på riktigt för första gången och fått lite insikt i hur det är att faktiskt jobba med det yrke som jag utbildar mig till.

Jag tar med mig erfarenheten av att få vara del i att designa wearables som har varit väldigt spännande och jag har lärt mig mycket om hur man utvecklar appar för iOS vilket har varit något jag inte har gjort förut. Jag tar även med mig kunskapen att fått ett smakprov i att använda agila utvecklingsmodeller.

Infotech Umeå: Vilken var den största utmaningen?
Christer Jakobsson:
Den största utmaningen var att designa hur wearable appen skulle fungera och vilken funktionalitet den skulle ha, med tanke på att wearables fortfarande är relativt nytt. Jag har aldrig provat på wearables innan detta och det gjorde det svårt att veta dess begränsningar och vilka möjligheter som finns med dem.

Infotech Umeå: Behöver företag ha koll på wearables?
Christer Jakobsson:
Jag tror att wearables kommer att fortsätta växa i popularitet i framtiden. En wearable som förhöjer mobilapplikationens funktionalitet och användbarhet kommer vara något som användare kommer att uppskatta och fler kommer att upptäcka detta i framtiden.

Jag tycker absolut att företag som utvecklar mobilappar bör hålla koll på wearables och dess utveckling. Jag tror att de kommer att bli allt mer populära och en bra wearable app förhöjer kvalitén på mobilapplikationen och ger nöjdare användare.

Infotech Umeå: Vad kommer du att göra nu till hösten?
Christer Jakobsson:
Till hösten så kommer jag att fortsätta studera och parallellt söka arbete.

Infotech Umeå: Vilken utbildning går du?
Christer Jakobsson:
Jag har läst Kandidatprogrammet i Datavetenskap vid Umeå universitet men tog ett kortare uppehåll i samband med att jag fick barn och behöver läsa till några högskolepoäng för att kunna ta ut min examen.

 

Anders Lundberg: "Wearables är på stark frammarsch"

Anders LundbergInfotech Umeå: Vilka erfarenheter tar du med dig efter sommarens jobb?
Anders Lundberg:
Jag har lärt mig mycket, dels var vi tvungen att sätta oss in i en nytt språk på en plattform som vi inte hade någon tidigare kunskap om. Samt även hur Acino arbetar ”på riktigt” med mindre projekt, det mesta har vi berört på skolan i någon form, men det är lärorikt att se hur det omsätts i praktik.

Sen har det varit enormt bra att kunna dra lärdom och kunskap från redan erfarna utvecklare.

Infotech Umeå: Vilken var den största utmaningen?
Anders Lundberg:
Den största utmaningen var nog att vi som jobbade med iPhone-applikationen aldrig hade jobbat med utvecklingsmiljön och språket. Det innebar mycket ”trial and error” samt läsa dokumentation och design principer för iOS och Swift i början för att komma igång med projektet, men redan efter några dagar började det flyta på riktig bra.

I övrigt fungerade allting utmärkt, bra och stimulerande teamwork samt hjälp och idéer från utvecklarna på Acino.

Infotech Umeå: Behöver företag ha koll på wearables?


Anders Lundberg:
Jag tror att wearables är på stark frammarsch och ligger i tiden, vilket gör att företag måste ha kunskapen och kompetensen att kunna vara med och konkurrera på marknaden. Som komplement till applikationer på smarttelefoner finns det stor potential i denna teknik, hittills har vi mest sett träningsrelaterade wearables. Men jag är ganska övertygad att nya områden kommer att blomma upp som kommer generera fler användningsområden av wearables.

Infotech Umeå: Vilken utbildning går du?
Anders Lundberg:
Jag har just avslutat en treårig utbildning, kandidatprogrammet i Datavetenskap, Umeå universitet.

Infotech Umeå: Vad kommer du att göra nu till hösten?
Anders Lundberg:
Just nu söker jag jobb som utvecklare, eftersom jag just avslutat min utbildning. Så förhoppningsvis så har jag ett intressant och stimulerande arbete som utvecklare till hösten, där jag kan börja lära mig yrket ”på riktigt” och bygga mig erfarenhet och kompetens.

 

Johan Billman: "Lite plats och mycket man vill ha in"

Johan BillmanInfotech Umeå: Vilka erfarenheter tar du med dig efter sommarens jobb?
Johan Billman:
Hur likt men samtidigt olikt det kan vara att utveckla på ett företag kontra universitetet. Vi har parprogrammerat och brainstromat. Men samtidigt har vi gjort det på ett område som vi inte har haft någon tidigare kontakt med och utan någon "som vet svaret". Det gör att man hela tiden tvingas pröva nya saker och skapa något att jämföra med för att veta vad som fungerar bäst. 

Infotech Umeå: Vilken var den största utmaningen?
Johan Billman:
Att skapa ett användarinterface som får plats på en klocka. Det är lite plats och mycket man vill ha in. När tekniken dessutom är så ny finns heller inte alltid stöd att göra de lösningar som man vill.

Infotech Umeå: Behöver företag ha koll på wearables?
Johan Billman:
Jag tror wearables är något som kommer att komma mer och mer. Dock mer i formen av "Internet of Things" än i form av klockor. Interaktionsdelen är så viktig och det gör inte en klocka bra. Klockan är till för att visa oerhört kompakt information, vanligtvis i form av tid. Wearables som informationssamlare anser jag vara ett mycket bättre koncept (träningsarmband och liknande), och de lär flytta in i kroppen så fort tekniken tillåter. 

Infotech Umeå: Vad kommer du att göra nu till hösten?
Johan Billman:
Jag kommer undervisa på universitetet, läsa sista året på min utbildning och vara med i ett projekt som Ingenjörer utan gränser driver som heter "After School" där studenter hjälper grundskoleelever i utsatta områden med matematik.

Infotech Umeå: Vilken utbildning går du?
Johan Billman:
Teknisk Fysik/Datateknik vid Tekniska Högskolan vid Linköpings Universitet.

 

Fabian Modig: "Lärt mig vikten av samarbete"

Fabian ModigInfotech Umeå: Vilka erfarenheter tar du med dig efter sommarens jobb?
Fabian Modig:
Jag har lärt mig att det är viktigt att kunna samarbeta, diskutera och motivera olika vägval som måste göras i utvecklingen av en produkt.
Jag har också fått se att det är fördelaktigt att använda färdiga programmeringsbibliotek istället för att utveckla egen funktionalitet.

Infotech Umeå: Vilken var den största utmaningen?
Fabian Modig:
Den största utmaningen tycker jag har varit att jobba i ett team och att få fram de element som jag tycker är viktiga men även att höra vad de andra har att komma med.

Infotech Umeå: Behöver företag ha koll på wearables?
Fabian Modig:
Wearables är ju inte så stort än men jag tror att den typen av enheter kommer att bli mer och mer populära. I framtiden kan det säkert komma att förväntas att de flesta appar som kan passa för wearables har sådant stöd.

Infotech Umeå: Vilken utbildning går du?
Fabian Modig:
Jag läser till Civilingenjör inom teknisk datavetenskap och till hösten kommer jag att göra mitt examensarbete inom området distribuerade system.