Hayden Baker och Hampus Jonsson
Hayden Baker och Hampus Jonsson, båda studenter vid Handelshögskolan, har tagit initiativ till att låta andra studenter träffa företag i regionen.

Företag får chans att möta studenter

Hampus Jonsson och Hayden Baker, två studenter vid Handelshögskolan vid Umeå universitet, vill att företag i regionen och studenter ska mötas för att lära känna varandra.

– Vi kände att det fanns ett behov för studenter att lära känna näringslivet här i regionen. Och det roliga är att företagen nappade direkt. Vi har fått ett jättebra gensvar från alla, säger Hampus Jonsson.

Career in Sight, som projektet kallas, handlar om att föra samman studenter med företag som kanske kan komma att bli deras arbetsgivare efter studierna. Hampus Jonsson och Hayden Baker har lyckats väl i sina kontakter med företagen. De tre företag som studenterna ska få besöka är Handelsbankens regionkontor, Oryx Simulations, som vann Umeå kommuns företagspris 2009, och Komatsu Forest, ett av regionens främsta industriföretag.

– Vi vill ge studenterna möjligheten att träffa företagsledare och en chans att se hela produktionskedjan. Det blir lite av en win-win-situation, säger Hayden Baker.

Hampus och Hayden är själva lite av sinnebilden för hela projektet. De är båda två mycket driftiga, de gillar att skapa nätverk, de är nyfikna och pigga på att få lära sig mer och det märks hur starkt de tror på sin idé när de berättar om projektet som ska föra studenter närmare näringslivet.

I en första omgång arrangerar man en näringslivsdag den 30 mars där ca 20 studenter, hälften blivande ingenjörer och hälften blivande ekonomer, får besöka tre lokala företag som alla agerar på en internationell marknad. 

– Bland studenterna strävar vi efter att få variation. På ingenjörssidan vill Komatsu kanske ha folk som läser maskinteknik eller teknisk fysik, Oryx kanske vill ha någon som läser interaktion och design och utbildar sig inom gränssnitt, förklarar Hampus Jonsson.

– Under dagen får studenterna besöka företagen, lära sig mer om deras verksamheter och träffa chefer och ledare som kanske kan bli deras framtida arbetsgivare, fortsätter Hampus Jonsson.

Näringslivsdagen stöds av Umeå kommun, Adecco, Umeå Studentkår, Handelsbanken, Oryx Simulations och Valmet.

Studenter som vill vara med under dagen ska skicka in sitt CV och en kort beskrivning varför just de ska få denna chans till Adecco på adressen:
olof.lundberg@adecco.se.
Ansökan måste senast vara inne söndag den 14 mars!
Vid frågor nås Olof på tel: 073- 684 77 81.

 

Text och foto: Mikael Hansson