Fredric Lindström
Fredric Lindström, vd och grundare av Limes Audio, kunde 2014 glädja sig åt nytt anslag från VINNOVA. Nu får fler företag möjlighet att söka finansiering.

Företag kan få upp till fem miljoner i finansiering

För ett år sedan fick Limes Audio 1,5 miljoner i anslag från Vinnova. Nya utlysningen Innovationsprojekt i företag ger nu fler bolag möjlighet till finansiering.

Från och med i år samlar VINNOVA stödet till innovation i små och medelstora företag i det nya programmet Innovationsprojekt i företag.

Det handlar om innovationsstöd riktat mot företag med upp till 250 anställda, som tidigare funnits i programmen Forska&Väx och VINN NU, som samlas i det nya programmet Innovationsprojekt i företag. Programmet har en budget på 150 miljoner kronor för 2015.

Limes Audio fick finansiering

Ett exempel på företag
som tidigare fått stöd via dessa utlysningar är Limes Audio från Umeå. I början av 2014 fick företaget 1,5 miljoner kronor för projektet "Talförbättringsmjukvara för högtalande kommunikation i stereo."

– Vi ska ta fram en utveckling av vår mjukvara i stereo, istället för mono. Det är främst riktat mot videokonferenser. Vi tror att vi i en snar framtid får smarta tv-apparater med Skype, och då är stereo en bra feature, berättade Fredric Lindström, grundare och vd av Limes Audio, för InfoTech Umeå då.

Nu kan fler följa efter Limes Audio för att få stöd från Vinnova.

– Syftet med det nya programmet är att det ska bli enklare för företagen att hitta rätt och att vårt erbjudande ska bli tydligare och mer överskådligt, säger Kjell Håkan Närfelt, chefsstrateg på VINNOVA.

Tidiga utvecklingsprojekt

Företagen kan söka medel för innovativa utvecklingsprojekt som har möjlighet att nå framgång internationellt. Projekten ska vara i tidiga utvecklingsskeden, där det är svårt för företagen att hitta privat finansiering.

– I tidiga utvecklingsskeden är det osäkert och riskfyllt att satsa på innovativa projekt. Det gör att marknaden underinvesterar i denna typ av utvecklingsprojekt, genom vårt stöd kan utvecklingsprojekt genomföras som annars inte hade kommit igång, säger Kjell Håkan Närfelt.

Programmet är indelat i två delar, där den ena delen riktar sig till nystartade företag som kan få full finansiering med upp till en halv miljon kronor. I den andra delen kan alla typer av företag få finansiering av halva projektkostnaden med upp till fem miljoner kronor.

Sista ansökningsdag är 24 mars 2015.
Läs mer om utlysningen.

Text och foto: Mikael Hansson