Gradshow i Skellefteå
I Skellefteå för att träffa studenter var bland annat Ciara Brosnan, rekryterare och Chris Jaques, artist manager, Double Negative.

Företag raggar studenter i spelutveckling

King, Paradox och EA Dice var några datorspelsföretag som nyligen träffade Skellefteåstudenter som läser datorgrafik och datorspelsutveckling.

Några av filmeffekts- och datorspelsvärldens största aktörer besökte Skellefteå när studenter från programmen Datorgrafik och Datorspelsutveckling vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå (LTU), presenterade sina arbeten under Gradshow 2015, 4 juni.

Gradshow är ett årligt återkommande evenemang som sammanför studenterna med potentiellt framtida arbetsgivare. Framför allt är det de arbeten som studenter i årskurs 3 gjort som ligger i fokus, men även lägre årskurser finns representerade – måna om att visa upp sig för giganter som King, Paradox, The Mill och EA Dice.

Återkoppling från företag

– Det är ett väldigt bra koncept. Det här är yrken där man får jobb via sin portfolio och ganska ofta blir våra studenter anställda innan de går ut skolan. Det är ett kvitto på att utbildningarna vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå håller en hög klass och feedbacken från företagen här på plats brukar vara väldigt positiv, säger Håkan Vallin, lektor i datorgrafik på Luleå tekniska universitet i Skellefteå.

Ett av dessa företag som återvänder år efter år är det multinationella VFX-företaget Double Negativ, DNEG, som representerades på plats av rekryteraren Ciara Brosnan och artist managern Chris Jaques som båda jobbar på huvudkontoret i London.

Företaget är världsledande inom visuella filmeffekter och du har knappast undgått att se något av deras arbeten med titlar som ”Hunger Games”, ”Harry Potter”, ”Avengers” och ”Interstellar” som de vann sin andra Oscar för tidigare i år. För närvarande jobbar de bland annat med den kommande Terminator-filmen.

Bokat intervju med studenter

– Det är alltid bra för oss att komma till Skellefteå. Standarden på studenternas arbeten är hög och vi har sett mycket intressant, säger Chris, som får medhåll av sin kollega:

– Upplägget med att vi får en chans att presentera vilka vi är och samtidigt få personliga möten med intressanta talanger är suveränt. Vi har bokat intervjuer med några av studenterna som förhoppningsvis vill komma och jobba för oss, säger Ciara.

Några av de som skulle vara mycket intresserade av ett sådant erbjudande är datorgrafikstudenterna Fredrik Tal, Emelie Smith och Sebastian Salvo. Under gradshowen presenterade de det gemensamma projektet ”The Mechanic” – en kortare filmsekvens om en man vars ena arm är helt mekaniserad.

Kontakt med intressanta företag

Inom VFX-branschen finns många specialistområden och studenterna försöker i sina presentationer att lyfta fram de bitar som de bäst behärskar i så kallade breakdowns, där filmsekvenser visas i ett slags före- och eftermanér för att visa skillnaden.

– Givetvis vill man komma in i industrin och bygga en portfolio så fort som möjligt. Den här typen av evenemang är ett fantastiskt tillfälle att komma i kontakt med intressanta företag, säger Emelie som ser en framtid inom film- eller reklamindustrin.

Men även om studenterna inte hamnar precis inom det område de vill har de en bra grund att stå på, enligt Fredrik:

– Utbildningen i Skellefteå är så vitt jag vet Sveriges bästa, just för att vi får lära oss allt. Det ger oss en otrolig bredd som generalister och det efterfrågas av branschen.