Företag träffar examensstudenter
För företagen är mötet med studenter viktigt. Från vänster: Emma Nord, Sogeti, Tomas Olsson, Atea, Anders Backman, Algoryx, Johanna Högberg, CodeMill, Andreas Nordgren, Vitec Energy, Klaas Tojkander, Acino, Mats Wikström, Nomura, Anna Hopfgarten, Tieto, Mikael Knutsgård, BAE-Systems, Jonas Söderström och Mattias Holmlund, båda ITS.

Mötet med studenter viktigt för företag

Få hjälp med kniviga projekt, lära av studenternas kunnande och hitta nya medarbetare. Det är några av fördelarna för företagen som tar emot examensarbetare framgick när 13 företag kom till Umeå universitet för att prata exjobb med studenter vid datavetenskap.

Att få göra ett bra examensarbete är viktigt för många studenter. Det ger en möjlighet att få pröva teknik och problemlösning i skarpt läge och om rätt kemi uppstår mellan studenten och företaget så kan exjobbet leda till en första anställning.

Därför var intresset stort när institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet bjöd in företag och organisationer att möta de studenter som står i begrepp att välja sitt avslutande examensarbete. 13 företag och organisationer, de flesta med tydlig tillhörighet i IT-branschen, deltog under denna omgång. Acino, Algoryx, Atea, BAE-System, CodeMill, Flauntkit, ITS, Logica, Nomura, Oryx, Sogeti, Tieto och Vitec Energy fick var och en sju minuter för att presentera sina förslag om examensarbeten innan man övergick till mingel och frågestund då studenterna kunde få ytterligare svar på sina frågor.

Företag träffar examensstudenter
Mikael Knutsgård från BAE-Systems berättade för studenterna att man har stort behov av smarta datorsystem till de avancerade stridsfordon man tillverkar.

Att det finns skillnader mellan företagen märktes i presentationerna. Och det är kanske inget att förvånas över med tanke på företagens olika storlek och bakgrund. Medan Flauntkit som presenterades av Anders Gunnarsson har två anställda kunde Anna Hopfgarten från Tieto berätta att de är omkring 180 anställda i Umeå och sammanlagt över 17 000 i hela koncernen.

Viktigt att få möta studenter

Sådana stora skillnader har betydelse för hur man arbetar, men ändå märktes det att, vare sig man är liten eller stor, så lägger man stor vikt vid att få möta studenterna. En examensarbetare kan bidra med nya idéer både i det lilla och det stora företaget eftersom han eller hon ofta har ett lite större utrymme för att testa lösningar som kan bli en ny tjänst eller produkt i framtiden.

Men mötet med studenten kan också innebära att företaget hittar en ny medarbetare.

‐ Vi vill lära känna duktiga datavetare för att få duktiga medarbetare i framtiden, förklarar Johanna Högberg som själv läste datavetenskap för några år sedan och numera är delägare i IT-företaget CodeMill. För studenterna berättade hon att de idag är omkring 20 personer och att de den senaste tiden växt med en ny varje månad.

Ansiktsigenkänning i videoströmmar och teknik för att ge nyfödda barn rätt näring var två områden för exjobb som Johanna Högberg presenterade.

‐ Det är projekt som gör att ni får prova på många olika tekniker, förklarade hon för studenterna.

Vill lära av studenterna

Att det är positivt att få möta studenterna höll Magnus Karlsson från Sogeti med om. Han berättade att många bland deras 125 anställda i Umeå har kommit in i företaget genom exjobb och att de framöver också vill få in fler.

‐ Vi tror att vi har något att lära oss av er. Det är viktigt för oss att få influenser från universitetet. Men framför allt vill vi knyta en kontakt med er som kan leda till en anställning, förklarade Magnus Karlsson. 

Företag träffar examensstudenter
Magnus Karlsson och Emma Nord från Sogeti hade en lång lista på aktuella examensarbeten, allt från lösningar för smartare tidrapporteringar till applikationer för molntjänster.

 

Företagen vill också träffa varandra

Även om mötet med studenterna är i fokus under en sådan här dag så märks det hos representanterna från företagen att de också med stort intresse lyssnar på varandras presentationer. För trots att man jobbar i samma bransch och ibland även med samma kunder så  känner man inte alltid till varandras situation.

Anna HopfgartenAnna Hopfgarten (till höger), mjukvaruutvecklare på Tieto och tidigare själv student på datavetenskap vid Umeå universitet, ville gärna lyssna till vad övriga företag hade att säga.

‐ Det är mycket intressant att få höra de andra företagen också. Det är sådant man inte så ofta kommer i kontakt med när vi jobbar på var sitt håll, menade Anna Hopfgarten.

‐ Man får en koll på arbetsmarknaden i Umeå och hur det ser ut på andra företag. Det är också intressant att få höra mer om våra olika sätt att anställa nya medarbetare, sade Anna Hopfgarten.

Efter presentationerna fick studenterna tillfälle att ställa frågor direkt till företagen. Av samtalen som följde märktes att flera här fick uppslag om sina kommande exjobb. 

Företag träffar examensstudenter
Tomas Olsson, konsultchef på Atea, deltog i mötet med studenterna för att berätta om företagets behov av exjobbare.

 

Företag träffar examensstudenter
Nils-Petter Augustsson, Logica, talade sig varm för examensarbeten kring administrativa system som fakturering- och ordersystem.  

 

Företag träffar examensstudenter
Johan Granström, marknadsansvarig på Oryx, berättade om hur man behöver examensarbetare för att pröva nya lösningar kring de simuleringsplattformar man utvecklar för utbildning av maskinförare av olika fordon. 

 

Företag träffar examensstudenter
Anders Gunnarsson från Flauntkit visade att också ett mindre företag kan erbjuda intressanta examensarbeten. Hos Flauntkit kan studenterna få vara med och utveckla en interaktiv plattform för online-möten och distansarbete.  

Text och foto: Mikael Hansson