Gunnar Olofsson
Nu får alla elever som börjar Umeå kommuns gymnasieskolor en egen dator, berättar en glad Gunnar Olofsson, skoldirektör i Umeå.

Först med dator åt alla elever

Umeå Gymnasieskola, de kommunala gymnasierna i Umeå, fortsätter sin storsatsning på IT och bärbara datorer. Från och med i höst har alla elever och lärare tillgång till en egen bärbar dator.

— Vi är både först och störst i landet inom det här området, säger skoldirektör Gunnar Olofsson.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har beslutat att alla som börjar i den kommunala gymnasieskolan ska utrustas med en egen bärbar dator. Det målet är nu uppnått. När höstterminen inleds har nästan 4 000 elever och cirka 550 lärare i Umeå Gymnasieskola tillgång till en bärbar dator för sitt dagliga arbete.

Håller koll på korna

Under våren 2010 intervjuades tio gymnasieelever om hur de använder sina bärbara datorer, se mer information till höger. Joakim Linell som går Naturbruksprogrammet på Forslundagymnasiet håller exempelvis koll på korna med hjälp av datorprogram.

— Vi har ett program där man kan följa precis hur mycket mjölk varje ko ger. Jag kollar hur mycket hon mjölkar och om hon har bra fett och protein. På det här sättet kan man följa en hel besättning, berättar Joakim.

"Ett naturligt arbetsredskap"

— Den bärbara datorn är ett naturligt arbetsredskap och en grundläggande förutsättning för att våra elever ska kunna utveckla de förmågor som krävs i dagens samhälle, säger Gunnar Olofsson.

Syftet är att ge samtliga elever inom Umeå Gymnasieskola nödvändiga verktyg för att utveckla sin förmåga till kommunikation och informationshantering. Ökad kreativitet och en större lust till ett livslångt lärande är andra förväntade effekter av satsningen.

En gemensam lärplattform

Förutom den grundläggande tekniska infrastrukturen, bärbara datorer samt trådlösa nätverk i alla skolor, har elever och lärare tillgång till en gemensam lärplattform som gör att läromaterialet alltid finns tillgängligt utan begränsningar i tid och rum. Alla pedagoger erbjuds också löpande fortbildning utifrån behov och förutsättningar.

Läs elevernas berättelser om hur de använder sina bärbara datorer


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 26 augusti, 2010Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

26 augusti, 2010