Karin Nilsdotter
Fortsatt satsning på datacenter i norra Sverige när Karin Nilsdotter rekryteras till The Node Pole tillsammans med Josefin Hedberg.

Fortsatt satsning på datacenter

Satsningen på datacenter i norra Sverige fortsätter. Nu rekryterar The Node Pole rymd- och innovationsprofilen Karin Nilsdotter, liksom en ny tung COO i Josefin Hedberg.

Datacentermarknaden är i snabb tillväxt och spås dubblas i storlek under de nästkommande åren. 200 nya megadatacenter kommer byggas inom Europa till och med år 2018. Tillväxten bygger i stort på en ökad efterfrågan av molntjänster, Internet of Things-lösningar och IT-integrerade affärsmodeller.

– Datakapacitetsmarknaden drivs idag både av de främsta aktörerna kring själva datacentrena, men också av mjukvaruutvecklare som erbjuder nya molntjänster till marknaden. The Node Pole är ett naturligt hem för alla sådana innovatörer. För att svara upp mot den internationella efterfrågan på respektive håll har vi lyckats landa två toppnamn och fantastiska personer i Karin och Josefin, säger vd Erik Lundström i ett pressmeddelande.

Innovations- och rymdprofilen Karin Nilsdotter roll inom Node Pole blir som Chief Future Business Officer. Karin Nilsdotter utsågs till Årets Teknikkvinna 2014 av SAAB, är en internationellt erkänd rymdpionjär och drivande i utvecklingen av kommersiell bemannad rymdfart i Sverige som medgrundare och VD för Spaceport Sweden AB.

Klimat för innovation

Om kopplingen mellan rymden och molnet kommenterar Karin:

– Oavsett om vi siktar mot rymden eller på molnet, är slutmålet inte allt, utan resan och vad vi skapar på vägen är minst lika viktigt. Det krävs vision och kraftsamling, ett klimat för innovation, ett teknikkluster, mångfald och talang som tillsammans positionerar norra Sverige på den globala marknaden som noden för framtidens lösningar.

Även Josefin Hedberg stärker upp The Node Pole-teamet. Med bakgrund som bland annat projektledare för flera stora Volvo-projekt kommer hon som Chief Operating Officer främst att säkra upp processerbjudandet för datacenterkunder och att samordna entreprenörerna inom The Node Pole Alliance.

The Node Pole är ett samarbete mellan kommunerna Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn med mål att få företag inom datahantering och molntjänster, att etablera datacenter i regionen. The Node Pole samarbetar med aktörer inom Norrbotten och Västerbotten.