Främsta javautvecklarna samlas på Jfokus

Över 1700 javautvecklare trängs och trivs på Jfokus i Stockholm under tre dagar. Konferensen lockar också många utvecklare från Umeå som vill ta del av de senaste nyheterna inom javautveckling.

Till Jfokus, som är Sveriges största utvecklarkonferens, åker varje år närmare 1700 utvecklare och programmerare för att ta del av senaste nyheterna inom javautveckling och annan programmering. Här finns alltid många från Umeå på plats inte minst för att få lyssna till några av världens främsta inom området.

Lyssna på föreläsare och nätverka

– Det finns två anledningar för mig. Dels att få lyssna till föreläsarna men också för att få nätverka med andra, säger Mattias Sällström, Omegapoint i Umeå, där han står mitt i vimlet med en lunchtallrik balanserandes i handen.

På Jfokus är det trångt under pauserna, men det är en del av lockelsen eftersom det finns så stora möjligheter att få träffa andra inom branschen. Omegapoint satsar mycket på just den här konferensen. Nästan alla från Umeå är på plats, och sammanlagt är omkring 35 anställda från Omegapoint i hela Sverige med under konferensen.

Jfokus 2015

Trångt, trångt är det på Jfokus när över 1700 utvecklare från hela Sverige samlas för att träffa varandra och lyssna på några av världens främsta föreläsare inom området. 

Ger bra överblick

Sogeti är ett annat företag som alltid har många utvecklare med bland deltagarna.

– Man får med sig mycket hem och man blir peppad av att vara här, säger Robert Olsson, Sogeti i Umeå.

– Man får en bra överblick av vad som händer i branschen och vart vi är på väg inom industrin. Nu är det mycket Java 8 Lambda och även mycket Javascript och ramverk kring det, fortsätter Robert Olsson.

– Här är det senaste och här får du samma talare som på konferensen JavaOne. Det ger en bra spegelbild av vad som hände i San Francisco i höstas, säger Robert Olsson när han jämför med den konferensen som anses vara den främsta i världen kring javautveckling.

Stephen Chin kommer till Umeå

Flera av de Umeåbor som är med på Jfokus är också medlemmar i nätverket Umeå Java User Gruop, UmeJug. Det är en öppen grupp som nyss firat femårsjubileum för alla som är intresserade av java och angränsande ämnen. Deltagarna träffas en gång i månaden för att byta erfarenheter kring programmering och utveckla sin kompetens, och flera gånger har världsledande utvecklare funnits med som föreläsare, antingen fysiskt på plats eller via Google Hangout eller Skype.

Varje år brukar nätverket fånga upp någon av de internationella talarna som medverkar på Jfokus, så också i år. Denna gång är det Stephen Chin, Oracle, som åker upp till Umeå direkt efter Jfokus i Stockholm. Han deltar som huvudföreläsare under delkonferensen Internet of Things på Jfokus. Till UmeJug i Umeå kommer Stephen Chin direkt efter konferensen för att presentera några tillämpningar för Internet of Things kopplat till Java, Raspberry Pi och 3D-skrivare.

Läs mer om UmeJugs kväll, torsdag 5 februari, med Stephen Chin.