Lovisa carlsson, Caisa Wiklund och Jenny Österlund
Lovisa Carlsson och Caisa Wiklund har båda börjat sin femåriga civilingenjörsutbildning i interaktin och design. Under karriärdagen får de träffa 23 it-företag som gärna berättar om kommande yrkesliv. På bilden träffar de Jenny Österlund från Acino.

Framtid och karriär i fokus när it-företag möter studenter

Det sorlar högt i lokalen när 23 it-företag under en heldag svarar på frågor från studenter på Umeå universitet. Det är ett gyllene tillfälle för företag och studenter att knyta kontakt om kommande yrkeskarriär.

På plats i vimlet bland de 23 it-företagen finns Lovisa Carlsson från Stockholm. Hon har för bara ett par veckor sedan flyttat upp från Stockholm för att läsa i fem år på Umeå universitet. En utbildning till interaktionsdesigner lockar och att redan i början av första terminen få möjlighet att träffa it-företag som hon så småningom kanske ska arbeta för är ett tillfälle som hon uppskattar.

– Det är kul att få se bredden och att så många företag vill anställa oss. Fast det är lite svårt att ställa frågor eftersom jag fortfarande inte riktigt vet vad utbildningen kommer att ge mig, säger Lovisa Carlsson som börjat på civilingenjörsutbildningen i interaktion och design vid Umeå universitet.

Eftersom Lovisa kommer från Stockholm hade hon egentligen tänkt plugga på KTH, men hittade information om programmet i Umeå och tyckte det såg intressant ut.

– Det som lockar är kombinationen av en civilingenjörsutbildning och något som är väldigt kreativt. Just it är jag väldigt intresserad av, både programmering och att få göra utseendet på något. Jag vill vara en del av it-utvecklingen, säger Lovisa med ett skratt innan hon går tillbaka till företaget Acinos informationsbord där Jenny Österlund väntar för att berätta mer om vad ett it-konsultbolag gör.

Men Lovisa hinner också säga några lovord om sin nya stad.

– Umeå är superbra, jag älskar Umeå, det är tryggt och lugnt, fint universitet, fräscha lokaler. Fast jag älskar ju Stockholm också, skrattar hon.

Efter förmiddagens möte med de nyblivna studenterna får företagen under eftermiddagen möta de äldre studenterna som är på väg att gå ut. Då blir kontakterna ännu mer konkreta med samtal om examensarbeten och anställning. Ett av inslagen är då att studenterna då får skriva upp sig på listor för studiebesök hos företagen, något som verkar vara mycket populärt.

Företag som fanns på plats var Academic Work, Acino, Algoryx, Atea, Bontouch, CGI, Cinnober, CodeMill, Dohi Sweden, Försvarsmakten, Intinor, ITS, Knowit, Metria, Omegapoint, Sogeti, Swedbank IT, Teknikhuset, Tieto, Vitec, Västerbottens läns landsting, Xlent och Zert.

Dagen anordnas av Närkontaktverksamheten vid fakulteten för teknik och naturvetenskap, Externa Relationer och Umeå kommun.

Erik Jonsson och Per Björklund träffar studenter under karriärdagen
Erik Jonsson och Per Björklund från Vitec svarar gärna på frågor och knyter kontakt med studenter under karriärdagen.

Christina Igasto, VLL
Christina Igasto, Västerbottens Läns Landsting, finns på plats för att berätta om den stora IT-verksamhet som finns inom hälsovård och landsting.

Linus Mähler, Dohi Sweden
Linus Mähler, utvecklingschef hos Dohi Sweden, fångar studenterna med sin berättelse om vad en digital innovationsbyrå kan göra. Till höger kollegan Joel Nordin.

Jens Wallström, Swedbank IT, och Anders Backman, Algoryx.
Jens Wallström, Swedbank IT, närmast kameran, och Anders Backman, Algoryx, svarar på frågor om sina verksamheter. Jens berättar om sitt jobb med finanssystem som aldrig får gå ner, medan Anders visar simuleringar och 3D-arbeten i absolut högsta världsklass. 

André Strindby, Bontouch
Engagerat berättar André Strindby, Bontouch, om hur hans företag bygger appar för mobila enheter.

Roland Axelsson, Itinor
Roland Axelsson, Intinor, jobbar med teknik för direktsänd tv. Han berättar bland annat att det är Intinor som står för Dreamhacks livesändningar.

Andreas Hed och Linus Ländin, Knowit
Knowit är ett av Umeås it-konsultbolag. Verksamheten finns i hela Sverige, Norden och Baltikum. Andreas Hed och Linus Ländin möter studenterna.

Jörgen Winqvist, Atea
Jörgen Winqvist, platschef och försäljningschef på Atea, kan berätta om hur de bygger infrastrukturen som många företag och organisationer behöver för sin IT-verksamhet. Ett stort datacenter i Umeå är ett av exemplen som Jörgen kan visa på.

Elin Hörnfeldt och Jakob Ejdelind, Academic Work
Elin Hörnfeldt och Jakob Ejdelind, Academic Work, engagerar gärna studenterna redan under utbildningen och fångar upp dem för jobb inom IT-branschen.

Anton Lundholm och Markus Eriksson, Zert
Från Lycksele kommer Anton Lundholm och Markus Eriksson, Zert. Deras företag jobbar bland annat med riskhantering och att bygga system för att enkelt göra tekniska manualer.

Ulrica Fors, Anders markstedt och Carina Waller, Sogeti
Sogeti är ytterligare ett av it-konsultbolagen i Umeå med mycket bred verksamhet. Ulrica Fors, Anders Markstedt och Carina Waller svarar på studenternas frågor.

Jonas Engman, Cinnober
Jonas Engman, Cinnober, till höger i bild, fick berätta under hela dagen om hur hans företag bygger system för aktiebörser över hela världen. I Umeå finns ett femtiotal utvecklare på kontoret.

Emilott Lantz och Andreas Jakobsson, Codemill
Emilott Lantz och Andreas Jakobsson, Codemill, kan berätta om hur deras företag jobbar med bland annat hantering av video och rörliga bilder hos medieföretag. Nyligen tog bolaget hem en stororder från The Guardian i England.

Mattias Sällström, Omegapoint
Mattias Sällström, Omegapoint, i samtal med studenterna om avancerade tekniklösningar, bland annat inom säkerhet.

Johannes Hörnberg, CGI
Johannes Hörnberg är ny konsultchef på CGI och träffar gärna studenter för att berätta om vad IT-konsulter gör.

Henry Jatko och Maria Vännman, ITS
ITS vid Umeå universitet är Umeås största it-arbetsgivare och jobbar bland annat med systemen bakom alla studenters ansökningar. Henry Jatko och Maria Vännman fanns på plats.

Tea Meriluoto, Tieto. I bakgrunden Jonas Andersson och Magnus Jutterström, Metria
Tea Berglund, interaktionsdesigner på Tieto, berättar om företagets arbete med systemen inom telekom-industrin och arbetet med interaktionsdesign inom området. I bakgrunden Jonas Andersson och Magnus Jutterström, Metria, vars företag jobbar med underlag för kartor.

Hanna Öhman, Xlent
Hanna Öhman, Xlent, kan berätta om att företaget som idag har fyra anställda i Umeå siktar på att bli närmare 20 innan 2016 löpt ut. Att knyta kontakt med studenter är en viktig del av rekryteringen.

 

Text och foto: Mikael Hansson