Gustav Skoglund och Andreas Lind.
Gustav Skoglund, till vänster, är en av Skillsters nya värvningar. Bakom glasögonen sitter Andreas Lind, vd och en av grundarna av bolaget. OBS! Situationen i fotot är lätt arrangerad. I verkligheten används antingen fasta skärmar eller VR-glasögon, inte både ock som på bilden.

Framtidens förarutbildning är här

Framtidens yrkesförare utbildas i simulatorer. Skillster, som nominerats till Umeågalan, märker stor efterfrågan, nu även på VR-simulatorer.

Skillster står inför en spännande höst med etablering på gång  i Finland, nyanställningar och fler affärer på lut. Dessutom en nominering som Årets unga företagare till Umeågalan, där näringslivet i Umeå hyllas.

– Det känns förstås väldigt bra och hedrande att ha nominerats. Bara att vara nominerad betyder att någon annan upplever att vi gör något bra. Det ger oss massor av energi att fortsätta jobba vidare i den riktning vi valt, säger Andreas Lind, vd och en av grundarna av Skillster.

Simulering från dag ett
Många nya fordonsutbildningar som startar idag tänker simulering från dag ett. Tidigare var simulatorer ett komplement hos många skolor, men idag håller det på att bli tvärtom. Huvuddelen av utbildningen läggs i simulatorer och det blir först mot slutet som de verkliga maskinerna kommer in i bilden.

Det här har inneburit en ökad efterfrågan på utrustning, något som innebär att Skillster anställer två nya medarbetare nu i höst.

– Skolorna försöker köra så mycket som möjligt i simulatorn. Vi ser nu också att allt fler frågar efter VR-teknik och går från de fasta stationära skärmarna, säger Andreas Lind, en av grundarna av Skillster som utvecklar simulatorer för fordonsutbildningar och på kort tid blivit en branschutmanare att räkna med.

– Av de 140 skolor som arrangerar utbildningar i Sverige har vi idag simulatorer på 40, berättar Andreas Lind.

VR-glasögon
De första simuleringar som Skillster sålde kördes på fasta stationära skärmar. Det är fortfarande vanligt men allt fler skolor vill nu också ge eleverna möjlighet att använda VR-glasögon.

– Du har grävare, hjullastare, gaffeltruck och lastbilskran. För sådana fordon och för bygg och anläggning fungerar det perfekt med VR, säger Andreas Lind.

– När du tar på dig VR-glasögon och hörlurar känns det som att du sitter i en hytt. Du blir fokuserad på din uppgift och kan träna utan att bli störd av omgivningen.

Marknaden växer
Utmaningen för Skillster är just nu att de har för mycket att göra. Nyligen har Skillster tagit hem en större order av en kund, något som gjort det möjligt att anställa fler så att teamet kan växa till fem anställda i höst.

Samtidigt håller en ny marknad på att öppna sig i Finland där Skillster nu gör en extra satsning. Det sker genom ett samarbete med A-zeta Consulting som kartlägger marknaden över vilka finska yrkesskolor som ger utbildningar där Skillsters produkt kan vara aktuell.

– Jag har nyligen varit hos en skola i Tammerfors och de är väldigt intresserade av ny teknik och VR. De har redan beställt två simulatorer från oss, berättar Andreas Lind.

– Finland har alltid varit i framkant när det handlar om att ta in teknik i utbildning. Det finns skolor som har 20, 25 skogssimulatorer, medan motsvarande skolor i Sverige kanske har tre, fyra.

Allt som allt innebär det att den närmaste tiden kommer att vara hektisk för Skillster. Men också rolig, påpekar Andreas Lind, eftersom det är så positivt att se företaget växa.