Umeå Developer Community
Delade med sig under Umeå Developer Community gjorde Henrik Hansson, Anders Abrahmasson, Martin Lärka, och i främra raden Johan Ekblad, Brendan Oxford och Emil Sjölander.

Från bastuflotte till växande indie tech rörelse

Styra en flotte på älven med mobilen, utveckla för Google App Engine, kliva in i indie tech-rörelsen, konsultens vardagskommunikation, dockers containerteknik och 10 coola designelement – allt hinns med under en kväll med Umeå Developer Community.

Inspiration och dela erfarenheter står i centrum när
Umeå Developer Community
bjuder in till öppen kväll med Lightning Talk. Ett 25-tal utvecklare och designers har kommit till konsultbolaget CGIs lokaler för att dela med sig av utvecklarmöda och tips på nya tekniker. Någon gång i månaden samlas man, ofta i lokaler hos något it-företag, först en enkel middag tillsammans och sedan drar kvällens höjdpunkt igång.

Öppet för alla

Vem som vill får kliva fram och göra en kort presentation över något ämne. Den som har slides drar igång projektorn, den som bara vill tala fritt ur hjärtat gör det. Det är enkelt och prestigelöst, studenten lika väl som konsulten med många år på nacken ges utrymme.

Den här kvällen är det sex av deltagarna som vill berätta något och spännvidden är stor.

Anders Abrahamsson
berättar om it-konsultens vardag och vilka verktyg utvecklarna inom CGI använder för att internt kommunicera med varandra. En utvecklarblogg och en chattkanal är några av exemplen som visas.

Emil Sjölander
berättar om fördelar och nackdelar med att använda Google App Engine för att utveckla appar och visar ett praktiskt exempel från en dagboks-app som han själv tagit fram, todayapp.io.

Indie Tech rörelse

Brendan Oxford
slår ett slag för indie tech movement, en rörelse som växt sig allt starkare i tiderna efter Snowden-affären. Men Brendan pekar också på at det inte bara är länders underrättelsetjänster som vill ha koll på trafiken. Även de stora företagen Google, Apple, Facebook och andra övervakar nätet för att komma åt användarnas data. Indie tech-rörelsen vill hitta vägar bort från detta och Brendan tipsar om
en artikel i Wired
som berättar mer.

Henrik Hansson
visar på 10 coola designelement han noterat på olika webbsidor, allt från hur Facebook visar statusrutor till hur ett formulär snyggt kan rätta en felskriven mejladress.

Johan Ekblad
tar ut svängarna med Dockers containerteknik, något som verkar vara okända marker för de flesta.

Styr flotten med mobilen

Martin Lärka
avslutar så kvällen med att visa hur han byggt ett system som gör att han med mobilen kan styra den bastuflotte han har ute på älven. För att förklara visar han en film där det tydligt syns hur rodret på flotten rör sig när han använder mobilens slide-funktion.

Så går en kväll på Umeå Developer Community och efter några timmar packar folk ihop och drar sig hemöver, fyllda med ny inspiration och mängder av tips och en känsla av inget är omöjligt för en utvecklare med nyfikenhet.

Bakgrund

Umeå Developer Community
startades av Emil Sjölander och Mikael Wikner med ett första offentligt möte i mars 2014. Under de tre första månaderna har Umeå Developer Community hunnit med fem öppna träffar. När detta skrivs har nätverket 127 medlemmar.  

Text och foto: Mikael Hansson