Frostbyte
Björn Lindqvist och Olle Sundin är två av arrrangörerna för FrostByte. Här tillsammans med Arvid Åström när man sommaren 2013 marknadsförde arrangemanget i Glashuset i Umeå.

FrostByte växer med kommunens stöd

UmeLAN som står bakom datorsspelsarrangemanget FrostByte får förnyat stöd av Umeå kommun. Det innebär att arrangemanget kan växa. Ett samarbete med Crossing Boarders ska också få in fler tjejer i verksamheten.

Första Frostbyte genomfördes i oktober 2012 med stöd av Kulturskjutsen från Umeå2014. Det blev lyckat och arrangörerna fick mersmak. Nu har Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott beslutat att stödja arrangemanget FrostByte hösten 2013 och 2014 med 100 000 respektive 99 050 kronor.

Målet med evenemangen är att skapa gemenskap mellan ungdomar i regionen och så småningom hela Sverige. Evenemangen ska pågå dygnet runt i flera dagar. Planerna för 2014 är ett LAN-evenemang i full skala med tusentals deltagare, dator- och tv-spel, rollspel, kortspel, brädspel, digital konst, och e-sport. Det blir också workshops, tävlingar, föreläsningar och andra aktiviteter.

– UmeLAN engagerar många ungdomar i medskapande. Den här typen av aktiviteter är väldigt populära bland unga, men ofta saknas en fysisk mötesplats där de kan dela intresset, säger Marie-Louise Rönnmark, kulturhuvudstadsutskottets ordförande.

Samarbete för att locka fler tjejer

LAN-evenemang brukar oftast besökas av betydligt fler killar än tjejer. UmeLAN kommer därför samarbeta med stiftelsen Crossing Boarders för att sträva mot jämnare könsfördelning.

– Vi vill inkludera fler tjejer och utarbetar en plan för att nå ut till dem. Med sin mångfald ska FrostByte vara ett unikt event för alla, säger Adam Dahlgren, UmeLAN.

Under Frostbyte-evenemangen kommer det också finnas möjlighet för andra föreningar att visa upp sig och anordna egna aktiviteter.

Fredag den 27:e september 2013 kommer ett LAN att  anordnas på Ålidhem i Umeå i Klossen. Det är gratis inträde för medlemmar i UmeLAN, det kommer finnas 50 platser och det är först till kvarn, meddelar UmeLAN på sin
Facebooksida.

 


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 19 september, 2013Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

19 september, 2013