Många spännande och roliga möten blir det när IT-studenter träffar företag under Umeå universitets Karriärdagen.

Fullt hus när IT-företag möter studenter

Det är trångt. Det är knökfullt. Intresset är på topp när 28 företag under en heldag får möta IT-studenter vid Umeå universitet.

Det brukar alltid vara ett stort drag kring den årliga Karriärdagen på Umeå universitet när studenter som läser IT-utbildningar får möta företag från främst IT-branschen. I år var det extra svettigt med rekordmässiga 28 företag på plats i Rotundan på Universum, mitt i campus på Umeå universitet.


Andreas Hed, Knowit Norrland, uppskattar att träffa studenterna på Umeå universitet.

Andreas Hed, konsult på Knowit Norrland, är en av alla representanter från näringslivet på plats. Han uppskattar att träffa dagens studenter och han menar att det är väl investerad tid att vara med under arrangemanget.

Andreas Hed började själv på Teknisk datavetenskap 1994 och har idag sammanlagt 15 års erfarenhet från IT-branschen. Det har gett honom ett bra öga för att bedöma nyutexaminerade. Han betonar vikten av att studenterna engagerar sig i olika projekt vid sidan av sina studier.

– Nästan alla som söker jobb har en examen och en utbildning, och kanske några kurser vid sidan av. Det är jättebra, säger Andreas Hed.

– Men om det inte syns i ditt CV att du har engagerat dig i någonting så är det svårt att se vad du är för en person.

– Med rätt mental inställning kan du nå så mycket längre.

Att brinna för något, att visa passion, är en viktig egenskap, som Andreas Hed gärna håller fram. Att engagera sig kan vara allt ifrån att driva något socialt projekt, vara med i ett politiskt sammanhang eller hjälp till i kårhuset.

– Men det kan också vara att gå med i Renhornen om du gillar att spela musik eller vara med i ett studentspex och uppträda.

– Själv var jag som student med i vårt festeri Piraya, jag var ordförande i CS-sektionen, jag satt med som kassör i naturvetarsektionen och var kårhuschef i två år på Scharinska när kåren drev den.

– Det var jätteviktigt för mig. Det innebar att jag fick ett kontaktnät som jag har igen många gånger om nu när jag träffar andra i konsultbranschen.


Inne i vimlet syns Johannes Eriksson, Codemill, i samtal med studenterna.

 


Mia Petersson, Acino, fångar studenterna och berättar om hur det är att arbeta på Acino.

 


Mattias Sällström, Omegapoint, har fullt upp med att ta emot frågor om hur det att arbeta i IT-branschen.

 


Att pröva virtual reality-glasögon är populärt. Här är det Acino som lånar ut sina.

 


Niklas Jansson representerar Searchia som arbetar med att hitta rätt jobb för rätt person.

 


Peter Johansson, Xlent, i förgrunden, och Anders Backman, Algoryx, i bakgrunden, står i montrarna bredvid varandra. Visar på bredden mellan den verksamhet som finns i de olika företagen på plats.

 


Clas Högvall, Tieto, i den efterföljande panelen som avslutade dagen. Magnus Trillkott, Skatteverket, och Mattias Abrahamsson, Alten, lyssnar.