Skogskollo simulator
Skogsindustrin blir allt mer digital. På bilden ett exempel på simulatorer för utbildning av skogsmaskinförare som deltagare på skogskollot prövade förra året. Foto: Calle Bredberg.

Fulltecknat på skogskollo för tjejer

Skogskollo för tjejer arrangeras för fjärde året i rad och intresset är större än någonsin. Samtidigt satsar skogsindustrin på digital utveckling.

Infotech Umeå har i många artiklar berättat om hur skogsindustrin genomgår ett digitalt teknikskifte. Skogsmaskiner blir uppkopplade, simulatorer används för att utbilda skogsmaskinsförare och digitala system gör det möjligt att på distans följa avverkning.

Med den nya digitala tekniken är förhoppningen också stor att fler kvinnor ska lockas till skogsindustrin. En satsning för detta är
Skogskollo för tjejer, en satsning som är mycket populär och där platserna fort gick åt.

Årets skogskollo anordnas i Burträsk och Sollefteå för fjärde året i rad. Kollot pågår 11-13 augusti och vänder sig till tjejer som börjar årskurs 5 och 6 till hösten. På Skogskollo får deltagarna prova på olika aktiviteter med skogen som tema och träffa kvinnor som jobbar med skogen på olika sätt.

Studiebesök på företag

Under årets Skogskollo ingår bland annat studiebesök på företagen Martinsons och Komatsu Forest, arbetsplatser som idag är mansdominerade.

– Vi vill få en jämnare könsfördelning på arbetsplatsen och ser Skogskollo som en fantastisk möjlighet att introducera vårt företag för skogsintresserade unga tjejer, säger Anton Holmström, HR-chef på Martinsons.

Han menar att det finns många föreställningar om branschen som inte stämmer, vilket kan påverka vilka som söker sig till den.

– Vi ser besök från skolklasser, och målgruppen Skogskollo i synnerhet, som ett ypperligt tillfälle att ta död på myten om att sågverksbranschen är ”smutsig och tung”. Om viljan och intresset finns så erbjuder sågverksbranschen en utvecklande och stimulerande arbetsmiljö oavsett kön, säger Anton Holmström.

Bakgrund Skogskollo

Idag är ca 40 % av skogsägarna i Västerbotten kvinnor, men väldig få arbetar i och med den. Tanken är att flickorna som deltar på Skogskollo ska få med sig kunskap om vilka möjligheter det finns till fortsatt karriär och utbildning inom skogssektorn. Målet är att skapa förutsättningar för ökad jämställdhet inom skogsnäringen.

Arrangörer av Skogskollo 2015 är Skogstekniska klustret i Vindeln, Skogen i Skolan i Västerbotten och Västernorrland. Flera skogsföretag sponsrar kollot och Länsstyrelsen Västerbotten och Länsstyrelsen Västernorrland är samarbetsparters.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 10 augusti, 2015Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

10 augusti, 2015