Kenneth Bodin och Andesr Backman
Ännu ett pris går till Umeåföretaget Algoryx som nått framgångar med sina produkter för fysiksimuleringar. Denna gång är det läromedlet Algodoo som hyllas. Bilden från ett tidigare tillfälle när Kenneth Bodin och Anders Backman, i mitten, från Algoryx tog emot pris som ett av Sveriges hetaste teknikföretag.

Fysiksimuleringar från Umeå hyllas internationellt

Lekfull fysik från Umeå hyllas internationellt. Umeåföretaget Algoryx prisas av skolbibliotek i USA för digitala läromedlet Algodoo.

Algoryx
från Umeå får ett internationellt lyft för det digitala läromedlet
Algodoo
av skolbibliotekarier i USA och hamnar på listan
Best Apps for Teaching & Learning. Utmärkelsen delas ut av The American Association of School Librarians som menar att Algodoo ger extra stora möjligheter för barn att förstå fysikens värld.

– Vi hoppas att utmärkelsen ska få fler lärare och barn att upptäcka hur roligt och lärande det är att jobba med fysiksimuleringar, säger Kenneth Bodin, VD för Algoryx Simulation.

– Det här är ett fint pris. Bland de andra som vunnit finns stora och kända produkter från både i år och tidigare år, fortsätter Kenneth Bodin.

Bygger på simuleringsteknik

Algodoo är ett digitalt läromedel som bygger på simuleringsteknik som Algoryx tagit fram för att användas av ingenjörer och produktutvecklare. Företagets förhoppning är att det ska locka barn att experimentera med fysikens grundkrafter och inspirera dem att upptäcka såväl fysik som ingenjörsvetenskap och kanske i framtiden välja en bana som forskare eller ingenjörer.

– Interaktiv fysiksimulering finns alltid med oss i alla våra 3D-produkter. Vi är mycket inspirerade från Algodoo, inte minst vad gäller användbarhet och lekfullhet.

– Många ingenjörer från stora företag, till exempel inom robotik, hör av sig och vill ha liknande simuleringar för professionellt bruk.

Användare över hela världen

På Youtube finns en mängd exempel på hur användare från hela världen har gjort experiment med Algodoo. Antalet är enormt, över 27 000 filmer har lagts upp, flera av dem har nått hundratusentals tittare. I Algodoos eget arkiv Algobox finns också mängder av experiment, över 82 000 delade simuleringar har lagts upp där.

Ett exempel på hur användare bygger med Algodoo är Youtubefilmen Algodoo Contraption med över 1,3 miljoner visningar, se nedan.