GIS-studenter i Lycksele
Studenterna flyttar in i GIS-huset. Ivriga att komma igång är Eva Karlsson, Monica Thander, Rickard Persson, Markus Backlund, Mattias Karlsson, Emma Kristoffersson, Jenny Brander och Mikaela Åström.

Geografiska informationssystem lockar studenter i Lycksele

Företag i Lycksele bjuder in studenter för att vara med i projekt kring GIS-produkter och tjänster. GIS står för geografiska informationssystem och betyder att man använder geografin för att visa information.

Måndag den 10 september flyttade åtta universitetsstudenter in i GIS-huset i Lycksele. Studenterna får här en unik möjlighet att finnas mitt bland företagen och den kompetens som behövs för utbildningen och deras framtida jobbmöjligheter.

– Det här är ett jättebra sätt att få lära sig mycket, komma in i miljön och få kontakt med företagen, säger Eva Karlsson som läser sista året Systemvetenskap.

Studenterna läser mot Luleå tekniska universitet, Umeå universitet och Mittuniversitetet och läser till exempel systemvetenskap, Berg-och anläggningsteknik, data- och elektroteknik med GIS-inriktning och informatik. De åtta studenter som just nu är aktuella har hunnit olika långt i sin utbildning men alla läser på distans och bor i Lycksele. Redan första dagen var de ivriga att ställa upp sina datorer och koppla upp sig.

Eva Wiberg från Lycksele lärcentrum samordnar studenterna och förutom företagen och utvecklingsprojekten kommer hon att finnas tillhand för studenterna.

–  Huvudsyftet med det här är att dessa studenter ska kunna vara med och bidra till tillväxten i Lycksele genom att de får direktkontakt med framtida uppdragsgivare, berättar Eva Wiberg.

– Det här är riktigt bra för oss företagare eftersom vi behöver kompetens inom det här området hela tiden. Vi i vårt företag Projektengagemang rekryterar just nu, säger Lars-Åke Nyström.

GIS-huset ligger på Storgatan 28 mitt i centrala Lycksele och i huset finns flera företag som jobbar med olika GIS-produkter och tjänster. GIS står för geografiska informationssystem och betyder att man använder geografin för att visa information.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 11 september, 2012Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

11 september, 2012