John-Erik Haraldsson
John-Erik Haraldsson prisas under Guldkalaset i Lycksele för sitt arbete med geografiska it-system.

Geografiska it-system hyllas

Geografiska informationssystem, digitala kartor, 3D-modeller och GIS har blivit Lyckseles nya stora industri. I samband med näringslivsfesten Guldkalaset hyllades framgångarna med flera priser.

Allt fler kommuner satsar på en årlig fest där företagare och näringsliv som har idéer, mod och vilja till utveckling hyllas för sina framgångar. Så också i Lycksele där
Guldkalaset
nyligen genomförts för andra året i rad. I år hyllades bland annat GIS-industrin i kommunen.

Till Årets Guldklimp utsågs John-Erik Haraldsson, en entreprenör och innovatör som genom sin stora insats inom GIS-området gjort Lycksele till Sveriges GIS-centrum. John-Erik har, enligt juryn, på ett osjälviskt sätt stöttat etablering av nya bolag och har med stor generositet delat med sig av sina kunskaper och sitt nätverk för att stötta nya entreprenörer.

Cartesia årets tillväxtföretag

Även i kategorin Årets Tillväxtföretag fick GIS-industrin en framgång när
it-företaget Cartesia
fick ta emot priset. Cartesia är ett it-företag med fokus på att tillhandahålla specialistkompetens, produkter och lösningar inom områdena geografisk informationsbehandling, geografisk data och positioneringsteknik.

Cartesia arbetar inom en mängd branscher, från offentlig sektor och samhällsplanering till skog, entreprenad, logistik och industri. Flera av Cartesias kunder jobbar också alltmer med 3D. På filmen nedan visas en markmodell av ett stråk längs Vindelälven i Västerbotten som Cartesia skapat utifrån Nya Nationella Höjdmodellen, draperad med högupplöst flygfoto. Bilderna är genererade i MapInfo Professionals 3D-Analys tillägg Discover 3D och markmodellen är uppbyggd av 60 000 000 höjdrasterpunkter!

Text: Mikael Hansson Foto: Lycksele kommun


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 28 november, 2012Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

28 november, 2012